Данія виділила кошти Україні для придбання техніки і озброєння у власних виробників ОПК

Підпишись на нас:

Данія стала першою країною, яка закупила озброєння та техніку для Збройних сил України у вітчизняного виробника в рамках пакету військової допомоги, повідомив міністр стратегічних промислових питань Олександр Камишин.

Подробиці

Міноборони Данії оголосило про виділення Україні пакету допомоги на 2,2 млрд крон ($313 млн) і з них 200 млн датських крон ($28,5 млн), призначених для закупівель в ОПК України.

«Це перше і поки що безпрецедентне рішення про закупівлю продукції військового призначення в українських виробників за рахунок іншої країни», – йдеться в повідомленні Мінстратегічних галузей промисловості Олександра Камишина.

«Це рішення є надважливим для Збройних Сил України та української економіки. Виробничі можливості нашого ОПК значно перевищують купівельну спроможність державного бюджету».

Оборонна промисловість України є значною частиною інфраструктури національної безпеки, яка характеризується різними компаніями, відомими своєю інноваційністю та стійкістю.

Серед найвідоміших – державний конгломерат «Укроборонпром», який включає понад 100 підприємств у різних галузях оборонного виробництва. До відомих дочірніх компаній «Укроборонпрому» входить «Антонов», відомий своїми вантажними та транспортними літаками, такими як Ан-225 «Мрія», найбільшим літаком у світі до його знищення в 2022 році.

Іншим ключовим гравцем є Завод імені Малишева, розташований у Харкові, який виробляє Т- 84 «Оплот», високопрогресивний бойовий танк, який цінується за свою вогневу міць і захисну броню. Крім того, «Мотор Січ» відома в усьому світі виробництвом двигунів для вертольотів і літаків, що має вирішальне значення як для військового, так і для цивільного використання.

За словами Камишина, українська оборонна промисловість має потужності вартістю близько 20 мільярдів доларів, але державний бюджет має лише 6 мільярдів доларів для закупівлі озброєння та спорядження.

Україна прагне, щоб іноземні партнери інвестували близько 10 мільярдів доларів у виробництво української зброї у 2024 році в рамках нової кампанії під назвою «Зброяри: свобода виробництва», сказав Камишин. Данія стала першою країною, яка зробила потрібний нашій країні крок, відкривши «шлях для інших країн», сказав Камишин. Можна очікувати, що до цієї ініціативи приєднаються й інші країни.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: