В New York Times розповіли, скільки українських танків Abrams знищили росіяни за два місяці

Підпишись на нас:

Як повідомляє New York Times, за два місяці російським збройним силам вдалося знищити в Україні п’ять із 31 американського танка Abrams. Це ті танки, які Пентагон відправив в Україну восени минулого року, повідомив високопоставлений чиновник США.

Подробиці

Принаймні ще три були помірно пошкоджені після того, як танки були відправлені на лінію фронту на початку цього року, сказав полковник Маркус Рейснер, австрійський військовий інструктор, який уважно стежить за тим, як зброя використовується — і втрачається — під час війни в Україні.

Це частина з 796 основних бойових танків України, які були знищені, захоплені або покинуті з початку війни в лютому 2022 року, повідомляє Oryx, сайт військового аналізу, який підраховує втрати на основі візуальних доказів. Переважна більшість із них – танки радянських часів, російського чи українського виробництва; лише близько 140 з вивезених з бою передали Україні країни НАТО. А Росія наразі втратила понад 2900 танків, свідчать дані Oryx, хоча підрахунки наших експертів свідчать, що їх кількість перевищує 7000.

Німецькі танки Leopard також зазнали пошкоджень, близько 30 знищено, каже Oryx. Але Abrams все рівно «вважається одним із наймогутніших у світі», згідно з публікацією.

Війна «змінює саму природу сучасної війни»

Те, що танки легше знищити за допомогою FVP-дронів, ніж спочатку припускали деякі офіційні особи та експерти, свідчить про те, що «війна в Україні змінює саму природу її ведення», — сказав Джан Касапоглу, аналітик з оборони Інституту Гудзона в США.

Як пише NYT, уся концепція використання танків на полі бою перевіряється новою реальністю війни, прикладом якої є боротьба між Росією та Україною.

«Бій безпілотників в Україні, який трансформує сучасну війну, почав завдавати смертельного удару одному з найпотужніших символів американської військової могутності – танку – і загрожує змінити спосіб його використання в майбутніх військових конфліктах», – йдеться в повідомленні.

Вплив дронів на поле бою

У ньому зазначається, що, незважаючи на свою потужність, танки не є непробивними, і вони найбільш уразливі там, де їх важка броня найтонша: зверху, у задній частині двигуна та в просторі між корпусом і вежею. Протягом багатьох років танки були основною мішенню для мін, саморобних вибухових пристроїв, реактивних гранатометів і протитанкових керованих ракет.

Полковник Рейснер сказав, що кілька разів БПЛА використовували для «добивання» танків, які вже були пошкоджені мінами або протитанковими ракетами, щоб їх не можна було вивести з поля бою та відремонтувати.

«Залежно від розміру та технологічної складності безпілотники можуть коштувати лише 500 доларів — мізерна інвестиція для того, щоб знищити танк Abrams вартістю 10 мільйонів доларів. І деякі з них можуть нести боєприпаси для посилення впливу свого вибуху», – сказав полковник Рейснер.

Це можуть бути реактивні гранати, сказав він, або самокувальні боєголовки, відомі як проникаючі вибухові елементи, або EFP, які широко використовувалися в придорожніх бомбах під час війни в Іраку .

«Ласкаво просимо в 21 століття — це неймовірно, насправді», — сказав полковник.

Електронна боротьба та «пасивний захист»

«На даному етапі найефективнішим засобом, який використовується для ураження FPV, є радіоелектронна боротьба та різні типи пасивного захисту», включаючи додаткову броню та інші види захисту на танках, сказав Майкл Кофман, старший науковий співробітник програми Росії та Євразії в Фонду Карнегі за міжнародний мир у Вашингтоні.

Він сказав, що перемога над FPV потребує «індивідуального підходу на полі бою», і що українські сили стають у цьому більш вправними.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: