Греція модернізувала застарілі основні бойові танки Leopard 1А5, які є на озброєнні ЗСУ

Підпишись на нас:

Грецька компанія EODH, у співпраці з бельгійсько-іспанською DUMA та німецькою KNDS (раніше Krauss-Maffei Wegmann), представили Leopard 1HEL, оновлену версію основного бойового танку Leopard 1А5 із модульним пакетом модернізації. Модернізація спрямована на оновлення застарілого німецького основного бойового танка та була представлена ​​як опція для армії Греції, яка є найбільшим користувачем цього типу танків у світі.

Подробиці

За даними EODH, кілька інших країн, які експлуатують Leopard 1A5, також висловили зацікавленість у цій модернізації. На додаток до Leopard 1А5 компанія EODH та її партнери також завершують розробку подібного пакету модернізації для танків серії M60, що вказує на більш широку стратегію щодо надання рішень модернізації для різних моделей танків. Цей підхід має на меті продовжити термін служби та підвищити експлуатаційну ефективність цих застарілих танків, оскільки кілька країн шукають комплексні та економічно ефективні рішення для модернізації цих військових засобів.

Пакет модернізації Leopard 1HEL, який збільшив загальну вагу танка до 46 тонн, привніс кілька покращень у Leopard 1A5. Очікується, що завдяки новому двигуну потужністю 1000 кінських сил, оновленій трансмісії та системам підвіски Leopard 1HEL розвиватиме вищу швидкість на дорозі та поза нею, а також кращу здатність долати перешкоди. Крім того, танк тепер має такі функції, як блок фільтрації повітря двигуна з автоматичним очищенням, посилені компоненти трансмісії для роботи зі збільшеним крутним моментом і бойовою вагою, а також головні передачі, адаптовані для сумісності з оновленою коробкою передач. Опція для нової цілісної гумової гусениці спрямована на покращення роботи підвіски та зменшення ваги, тоді як впровадження гідропневматичних важелів покращує роботу підвіски та оптимізує внутрішній простір. Автоматичні натягувачі гусеничного ходу, керовані з місця водія, забезпечують належний натяг для покращеного зчеплення, а новий акумулятор і система керування живленням підвищують ефективність і надійність роботи.

Запропонована модернізація передбачає оновлення вежі та корпусу танка передовими системами та технологіями зі збереженням 105-мм гармати, яка доповнена боєприпасами наступного покоління для підвищення її продуктивності. Використання великого запасу наявних боєприпасів є ключовим аспектом модернізації, що сприяє її життєздатності як економічно ефективного рішення.

Оновлена ​​вогнева міць танка Leopard 1HEL головним чином зосереджена на реалізації нової системи керування вогнем (FCS) і системи керування зброєю (GCS), які забезпечують розширену систему націлювання та ураження. Ключові особливості включають повністю стабілізований головний приціл для навідника, вирівняний паралельно танковій гарматі, і окремий, повністю стабілізований незалежний панорамний перископ для командира, обидва мають однакові оптичні датчики для точного націлювання. Крім того, такі вдосконалення, як далекобійна тепловізійна камера, денна камера з об’єктивом безперервного масштабування, а також цифровий лазерний далекомір і лазерний покажчик, сприяють підвищенню точності вирівнювання ствола гармати.

Зусилля з модернізації також охоплюють інтеграцію дистанційної збройової станції (RWS), оснащеної 12,7-мм кулеметом M2 та інтегрованою системою раннього попередження проти дронів. Схеми управління вогнем перероблені, щоб командир міг активувати або деактивувати кожну систему зброї, надаючи можливість перекривати навідника та вражати як повітряні, так і наземні цілі незалежно. Розширені можливості відстеження цілі та динамічна система відліку отворів включені для підвищення точності націлювання. Технологічні інтеграції, такі як динамічна референтна система отворів, автоматичне відстеження цілей та інтеграція даних із веб-джерел погоди та GPS ще більше розширюють експлуатаційні можливості танка.

Захист і живучість Leopard 1HEL побудовані навколо повного пакету як пасивних, так і активних систем захисту, які включають набір датчиків і засобів протидії.

Технологічно Leopard 1HEL оснащений багатофункціональними сенсорними рідкокристалічними екранами та дротовими панелями керування, що сприяє ефективному обміну даними між членами екіпажу та забезпечує швидке перемикання ролей. Командир має можливість динамічно керувати кожною системою озброєння, що дозволяє швидко адаптуватися до сценаріїв бою, включаючи розгортання протитанкових керованих ракет (ПТРК), боєприпасів, і безпілотника для покращеного виявлення та націлювання.

Leopard 1HEL було оновлено до повністю оцифрованої, мережевої бойової платформи, яка об’єднує складний набір датчиків і систем озброєння. Ці вдосконалення координуються за допомогою штучного інтелекту, спрямованого на підтримку оперативних вимог сучасної війни. Архітектура системи забезпечує зв’язок як з пілотованими, так і безпілотними підрозділами, включаючи БПЛА, безпілотні літаки та боєприпаси, що перебувають у вільному доступі, через безпечні високошвидкісні канали передачі даних. Ця інтеграція дозволяє ділитися та обмінюватися тактичними ситуаційними даними в реальному часі, підтримуючи операції, які варіюються від окремих солдатів до більших формувань, таких як тактичні бойові групи та бригади.

У Leopard 1HEL входить передова система керування полем бою (BMS), яка використовує штучний інтелект, щоб допомогти операторам керувати складними умовами сучасного бою. Ця система призначена для зниження експлуатаційного навантаження на членів екіпажу шляхом автоматизації рутинних процесів і підвищення швидкості прийняття рішень, тим самим підтримуючи ефективність бойових дій.

Можливості зв’язку та з’єднання були значно покращені завдяки системі цифрового внутрішнього зв’язку, що включає:

  • гарнітури з шумопоглинанням, сумісні з трьома трансиверами Combat Network (CNR);
  • трансивер SATCOM для розширення охоплення зв’язку;
  • зовнішньою системою зв’язку з V/UHF трансивером;
  • керованим програмним забезпеченням, для голосового та командного зв’язку;

Захищена високошвидкісна система радіопередачі даних включена для керування безпілотними літальними апаратами та роботами, а комунікаційний сервер розроблений відповідно до вимог C5I шляхом автоматичного вибору найкращого каналу зв’язку для забезпечення безпечної та безперервної передачі даних.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: