В ГУР розповіли, скільки ракет є на складах в Росії і скільки вона може виробляти

Підпишись на нас:

За даними військової розвідки, Росія накопичила сотні ракет для використання проти України і здатна виробляти ще десятки щомісяця.

Подробиці

Станом на кінець квітня російські збройні сили мають:

  • близько 400 крилатих ракет «Онікс»;
  • 270 крилатих ракет «Калібр»;
  • 45 нових крилатих ракет «повітря-поверхня» Х-69;
  • близько 40 своїх ракет “Циркон”.

З початку повномасштабного вторгнення в Україну, в лютому 2022 року Росія бомбардувала країну ракетами та безпілотниками, часто зосереджуючись на критичній енергетичній та оборонно-промисловій інфраструктурі України.

Москва використовувала різноманітні ракети, а також розробляла та виробляла нову зброю за понад два роки війни. Західні експерти стверджують, що Росія навряд чи залишиться без ракет, ухиляючись від санкцій і переводячи свою оборонну промисловість на воєнний стан.

Заступник начальника ГУР України генерал-майор Вадим Скібіцький на початку квітня заявив, що в арсеналі Росії є близько 950 високоточних ракет з дальністю понад 350 кілометрів.

У лютому 2024 року Україна вперше вилучила фрагменти російської корабельної гіперзвукової ракети «Циркон» — зброї, яку хвалив президент Росії Володимир Путін у рамках переходу на зброю наступного покоління у 2018 році. Росія здатна виробляти близько 10 таких ракет щомісяця, повідомили в ГУР.

«Москва може виробляти 10 своїх крилатих ракет «Онікс» щомісяця, і приблизно в чотири рази більше ракет «Калібр».»

На початку минулого місяця українські військові заявили, що атаки Києва на російські бази в Криму, ускладнили використання Росією «Калібру» проти України. Росія частково базує свій Чорноморський військово-морський флот у портовому місті Севастополь, використовуючи свої надводні кораблі та підводні човни для запуску цих ракет. Інфраструктура Севастополя та судна, які там базуються, часто ставали українськими цілями.

Після затишшя з «Калібрами» Москва вирішила завдати удару по таких цілях, як енергетична інфраструктура країни, використовуючи ракети повітряного базування Х-101 великої дальності.

Тоді голова ГУР України генерал-лейтенант Кирило Буданов наприкінці березня попереджав, що «найближчим часом ми знову побачимо «Калібри», тому що кількість Х-101 значно зменшилася».

Військово-повітряні сили України 27 квітня повідомили, що перехопили шість із восьми крилатих ракет “Калібр”, запущених Росією протягом ночі в рамках ракетного удару. Всього Росія випустила 34 ракети повітряного, наземного і морського базування, в тому числі «Калібр», «Іскандер», Х-101 і Х-69.

Росія використала нові ракети Х-69, щоб у середині квітня завдати удару по Трипільській теплоелектростанції, яка обслуговує кілька українських регіонів поблизу Києва, повідомляли тоді українські ЗМІ. Майор Ілля Євлаш, речник ВПС України, назвав ці ракети вдосконаленими версіями російських Х-59:

«Ракета Х-69 — це нова для нас ракета, тому ми також вивчаємо, як їй протистояти», — сказав Євлаш у коментарях різним ЗМІ.

Росія виробляє та використовує Х-69, щоб зробити свої ударні комплекси більш ефективними та прорвати протиповітряну оборону України, оцінив американський дослідницький центр Інститут вивчення війни (ISW) минулого місяця.

“Росія навряд чи зможе виробляти їх зі значно більшою швидкістю або в більшій кількості, ніж інші її ракети вітчизняного виробництва”, – заявили в ISW.

За даними ГУР України, Москва може виробляти від однієї до трьох ракет Х-69 щомісяця.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: