Військова техніка

Стало відомо, що Франція таємно відновлює і відправляє до ЗСУ старі ракети

RFI повідомляє , що Франція здійснила таємну операцію під кодовою назвою «Кризалід» для постачання Україні крилатих ракет Scalp-EG для боротьби з російським вторгненням.

Подробиці

Scalp — французький варіант англо-французької ракети, більш відомої в Україні під британською назвою Storm Shadow.

Початкові поставки Scalp/Storm Shadow у другій половині 2023 року виявилися для враження російських цілей. Удари завдали шкоди військово-морським засобам Чорного моря, таким як підводний човен класу «Кіло» «Ростов-на-Дону», що дозволило Україні захистити прибережні морські коридори для експорту свого зерна морем. Усередині країни можливості «Скальпа» знищувати бункери нейтралізували глибоко вкорінені російські логістичні та командні центри, недоступні для інших українських боєприпасів.

Ця схема передбачає перепрофілювання списаних ракет «Скальп», деякі з яких закінчилися, а інші розійшлися на запчастини, шляхом доступного процесу відновлення. Тож, по суті Франція переробляє списані ракети «Скальп», недорого відновлюючи їх для передачі ЗСУ.

Старі ракети, непридатні до експлуатації, відправляються на завод Matra BAE Dynamics Aérospatiale у Бурже, де вони проходять тримісячний капітальний ремонт для відновлення функціональності шляхом заміни компонентів і ретельного тестування. Такий спрощений «споживчий» підхід, не обробляючи ракети для тривалого зберігання, знижує витрати до чверті абсолютно нових скальпів.

Оновлені ракети збільшують вогневу міць України, не впливаючи на стратегічні запаси Франції. Франція також вивчає інші джерела озброєнь, наприклад експортні варіанти Scalps, термін придатності яких наближається до закінчення терміну придатності від іноземних клієнтів. Незважаючи на необхідність модифікації програмного забезпечення для використання в Україні, ідеальним сценарієм залишаються прямі перекази, компенсовані закупівлею нових ракет.

Ракета, здатна подолати 300 км, може проникнути на кілька метрів у бетон, щоб знайти порожнину, де її 450-кілограмовий заряд детонує. Її точність дозволяє створити точку входу для наступної ракети. Крім того, оснащена інерціальною та візуальною системами навігації, вона може працювати в середовищах, де приглушується GPS-сигнал. Вона також розгортає приманки для відволікання наземної та протиповітряної оборони противника, підвищуючи здатність проникати глибоко в системи противника.

RFI каже, що французькі чиновники шукає всі види боєприпасів для України: «Скальпи», 155-мм снаряди для артилерії та зброю «земля-повітря» для захисту українського неба.

Останні публікації

Легендарна «заряджена» модель Volkswagen повертається: розсекречено зовнішність нового Sirocco

Ще в 2017 році компанія Volkswagen перестала випускати спортивний хетчбек Sirocco. Це рішення було ухвалено…

52 хв. тому

Потужніший за Honda Accord і комфорт на рівні Mercedes: у Geely новий економічний і бюджетний седан

У Китаї стартував продаж нового седана Lynk&Co 07 2025 року з гібридною установкою. Автомобіль, розроблений…

2 години тому

Нова Toyota Corolla залишається одним із найдешевших авто на ринку: опубліковано ціни

Японська компанія, випустивши хетчбек Toyota Corolla 2025 року, не стала змінювати ціни на цю модель:…

3 години тому

Renault та Dacia готують таємничу новинку, що складе конкуренцію Skoda Octavia

Бренд Renault та Dacia поацюють над новим автомобілем, котрий мають показати через рік. Відомо, що…

4 години тому

Важлива для контрнаступу техніка скоро з’явиться в Україні: США передають сотні БМП Bradley та БТРи M113

Новий пакет військової допомоги від США вміщує доволі багато важливої для України техніки. Про склад…

5 години тому

Запальничка і «Таврія»: як рекламували відомий ЗАЗ за кордоном

Автолюбителі знайшли на просторах інтернету раритетну рекламу автомобіля «Таврії». Дане відео з’явилось понад 15 років…

6 години тому