Токіо може передати Україні ЗРК Patriot і Росія посилює військову присутність на захоплених у Японії островах

Підпишись на нас:

Росія нібито побудувала кілька баз спостереження на спірному архіпелазі Чісіма або Курильських островах.

Подробиці

Під час зустрічі з військовими міністр оборони Росії Сергій Шойгу минулого тижня повідомив, що в північних регіонах і на архіпелазі Чисіма, відомому як Курильські острови, будуються кілька баз спостереження або спостережних пунктів. Це нібито робиться для розширення можливостей берегової комунікаційної інфраструктури і для посилення можливостей реагування ВМФ. Однак він не повідомив конкретних подробиць щодо цих баз.

Шойгу заявив, що ідентичні об’єкти використовуються Чорноморським флотом (ЧФ) Росії для збору інформації для вторгнення в Україну. Повідомляється, що обладнання для спостереження, яке використовувалося на цих базах, було подібне до обладнання, яке використовується ЧФ для моніторингу Чорноморського регіону. До речі, спостереження з баз ЧФ було критично важливим для російських військових для збивання безпілотників.

Це оголошення викликало занепокоєння серед військових спостерігачів, і поширювалися припущення, що на рішення могло вплинути зростаюча співпраця між Японськими силами самооборони (JSDF) і армією Сполучених Штатів.

Радянські воїни захопили Курильські острови на останньому етапі Другої світової війни. Ці острови відділяють Охотське море в Японії від Тихого океану. Хоча Росія вважає Курильські острови невід’ємною частиною Російської Федерації, Японія також претендує на регіон і називає його своїми Північними територіями (NT).

Курильські острови з російськими назвами. З 1945 року всі острови на північний схід від Хоккайдо перебувають під контролем Росії
Курильські острови з російськими назвами. З 1945 року всі острови на північний схід від Хоккайдо перебувають під контролем Росії

З’явилися деякі спекулятивні повідомлення, які стверджують, що будівництво цих шпигунських баз могло бути відповіддю Росії на допомогу Японії Україні у триваючій війні. Хоча доказів цього немає, Японія погодилася співпрацювати зі США для підтримки України зброєю.

Раніше цього року повідомлялося, що в рамках своєї «непрямої військової допомоги» Україні Японія готова надати ракети «земля-повітря» Сполученим Штатам, чиї запаси вичерпалися в результаті допомоги Україні. Очікувалося, що відповідне рішення буде прийнято на саміті глав держав двох країн у квітні, але жодних заяв з цього приводу поки що немає.

Раніше Японія пом’якшила свої закони про передачу військового обладнання, щоб дозволити експорт винищувачів нового покоління своїм ключовим союзникам. Кабінет прем’єр-міністра Кісіди схвалив оновлені керівні принципи «трьох принципів передачі оборонного обладнання та технологій» після того, як його уряд погодився переглянути правила експорту оборонних товарів.

Можливість появи японських ракет для Patriot в Україні стурбувала Росію. Нещодавно призначений посол Росії в Японії пригрозив Токіо жахливими наслідками і покаранням, якщо ракетні комплекси Patriot, виготовлені в Японії за ліцензією США, будуть спрямовані в Україну.

Хоча Росія не називала «непряму військову допомогу Японії Україні» як причину розширення шпигунських зусиль вздовж острова, деякі військові оглядачі підкреслили, що це може бути частиною російської хитрості, щоб відмовити Японію від порушення очевидних кордонів. Понад два роки після російського вторгнення в Україну Японія не бажала постачати військову допомогу Києву, на відміну від своїх союзників на Заході.

На запитання, чи розширює Росія спостереження вздовж Курил, щоб покарати Японію, військовий аналітик, який не захотів назвати свого імені, сказав EurAsian Times:

«Частиною мети може бути загнати Японію в кут, щоб запобігти відправці Patriot в Україну. Крім того, він може бути призначений для посилення свого спостереження в Тихому океані, оскільки Японія зазнає військової модернізації. Росія повністю поглинута військовим вторгненням в Україну, але Кремль знає, що інші його кордони не можуть залишатися без нагляду. Ці установки будуть стежити за тим, що робить Японія в регіоні. Вони також, ймовірно, будуть дуже добре захищені».

На думку аналітиків, Росія боїться, що США або Японія мілітаризують територію, тому вона не може відмовитися від цих островів, коли в Японії вже розміщені тисячі американських військових.

Якби це сталося, військова позиція Росії на Далекому Сході опинилася б під серйозною загрозою. Втрата безпечного проходу для російського флоту через протоки Соя і Шпанберг викликає серйозне занепокоєння, оскільки вони служать життєво важливими каналами для суден, що базуються у Владивостоці, для навігації до Тихого океану та Охотського моря.

Росія мілітаризувала Курильські острови

Чотири Курильські острови відомі під різними назвами в Росії та Японії: Шикотан, Острів Хабомаї, Кунасірі/Кунашир і Еторофу/Ітуруп.

Після вторгнення Росії в Україну Японія ввела санкції проти Росії. Однак 21 березня 2022 року у відповідь на санкції Москва вийшла з переговорів щодо вирішення цієї багаторічної територіальної суперечки, а також переговорів щодо спільної економічної діяльності на Південних Курилах.

Філіппінський аналітик Мігель Міранда сказав EurAsian Times:

«За межами Курильських островів існує чітка модель ворожої поведінки щодо Японії, яку Росія підтримує роками. До них відносяться підозрілі польоти літаків і бомбардувальників ELINT навколо повітряного простору Японії та непояснена поява військово-морських кораблів у водах біля Японії. Війна в Україні, безумовно, є каменем спотикання, але навіть до цього Москва і Токіо не могли порозумітися в багатьох питаннях».

Крім того, американський аналітичний центр Center for Strategic and International Studies (CSIS) раніше опублікував звіт, в якому зазначається, що Росія протягом останніх місяців послідовно нарощувала свою військову присутність на Курилах, що «значною мірою пройшло поза радаром» через те, шо всю увагу привернула війна в Україні. Згідно зі звітом, ця мілітаризація почала формуватися в 2015 році.

Наприкінці 2022 року Москва оголосила про розміщення берегового ракетного комплексу «Бастіон» на острові Парамушир, що входить до складу Курильських островів.

Зовсім недавно, у січні цього року, про плани Москви щодо освоєння Курильських островів, включаючи розміщення там додаткових озброєнь, оприлюднив заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв.

«Курили будуть активно розвиватися, і паралельно зростатиме їх стратегічна роль, включаючи розміщення там нової зброї», — написав російський чиновник.

Реагуючи на заяву прем’єр-міністра Японії Фуміо Кісіди про те, що Токіо все ще домагається підписання мирного договору з Москвою та вирішення територіальної суперечки, Медведєв заявив, що «ніхто не проти мирного договору», враховуючи, що Японії відомо про декілька важливі моменти, в тому числі те, що Росія має намір розробляти Курили. Він підкреслив, що «це не «спірний регіон», це Росія».

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: