Моторист розкрив помилки під час заміни та доливання моторної оливи, яких припускаються майже всі водії

Підпишись на нас:

Під час обслуговування сучасного автомобіля нерідко припускаються помилок. При цьому найчастіше вони відбуваються під час заміни моторного мастила або під час його доливання, що вкрай негативно позначається на стані та терміні служби силового агрегату.

Подробиці

Насамперед потрібно згадати про ТО, на які автовиробники стали відводити більший проміжок часу. Для більшості сучасних ТЗ пропонується міняти мастило в двигуні на проміжках у 15 – 20 тисяч кілометрів пробігу. Насправді ж, з огляду на особливості експлуатації автомобіля в Україні (клімат, затори та інші супутні фактори), мастило в моторі необхідно міняти хоча б раз на 10 тисяч. Оптимально, якщо це буде проводитися в інтервалі 7 – 8 тисяч.

Більшість автомобілістів при цьому орієнтуються виключно на пробіг, забуваючи, що у моторного мастила також є певний ресурс. Наприклад, якщо машина на рік проїжджає не більше 5 – 6 тисяч км, то заміну мастила багато хто відкладає. Але ж через рік навіть якісний лубрикант втрачає свої властивості. Саме тому орієнтуватися потрібно не тільки на пробіг, а й на періодичність в один рік. При цьому зовсім не важливо, що за рік автолюбитель не проїхав ті самі 10 тисяч.

У процесі заміни оливи нерідко припускаються помилки, коли не враховується рівень мастила в двигуні. Наприклад, автолюбитель заправив свіже мастило в чіткій відповідності з рекомендаціями щодо обсягу. При цьому часто в цьому випадку рівень не перевіряється, але ж перелив або, навпаки, недолив мастила загрожує проблемами для двигуна. Саме тому після заправки свіжої оливи необхідно запустити мотор на 30 секунд, після чого повторно перевірити рівень і за необхідності долити лубрикант.

Варто зазначити, що багато автолюбителів не зовсім правильно визначають рівень мастила в двигуні. Для цього машина має стояти на рівній поверхні. Крім того, орієнтуватися потрібно не на мінімальне і максимальне значення. Якщо рівень знаходиться на позначці Min, то обов’язково потрібно долити мастило, щоб не почалося масляне голодування. Якщо ж рівень перебуває на максимумі, слід відкачати часто моторного мастила, щоб у процесі роботи ДВЗ його не видавлювало через сальники та інші прокладки.

Останнє, на що хотілося б звернути увагу, – це візуальна оцінка стану моторного мастила. Багато автомобілістів, наслухавшись псевдоекспертів, дивляться на стан і колір мастила. І вже виходячи з цього приймають рішення про доцільність заміни оливи. Цього робити на сучасних ДВЗ не можна. Тут слід дотримуватися рекомендацій щодо заміни оливи в двигуні з інтервалом в 10 тисяч кілометрів пробігу або з періодичністю в рік. Важливо розуміти, що економія на цьому найчастіше виходить боком і призводить до великих витрат на ремонт.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: