ЗСУ використовують модифіковані системи ППО часів холодної війни для запуску сучасних ракет

Повідомляється, що ЗСУ адаптували системи протиповітряної оборони малої дальності 9K33 «Оса» часів холодної війни для запуску ракет класу «повітря-повітря» Р-73 (звітна назва НАТО AA-11 Archer) зі своїх наявних запасів.

Підпишись на нас:

Модифіковані системи «Оса» тепер можуть нести пару ракет Р-73, замінивши стандартні балонні ракети 9M33. Ракета малої дальності з інфрачервоною головкою самонаведення Р-73 призначена для перехоплення та знищення високоманеврених літаків і безпілотників противника в ближньому повітряному бою. Він ефективний вдень і вночі, з будь-якого напрямку і добре працює за умов активної електронної протидії.

Ракета Р-73 оснащена твердопаливним двигуном з газодинамічною системою управління перехоплювачами, що дозволяє здійснювати різкі маневри під час роботи двигуна. Однак запуск цих ракет з наземної платформи значно зменшує їх ефективну дальність порівняно з передбачуваним розгортанням у повітрі.

Оригінальна система 9K33 «Оса», оснащена різними ракетами серії 9M33, має радіус дії до 12 км і базується на радіокомандному наведенні. Версія, яка, швидше за все, використовується в Україні, це «Оса-АКМ» (SA-8B Gecko Mod-1), яка використовує ракети 9M33M3 з максимальною дальністю 15 км та висотою 12 192 метри. На відміну від оригінальної моделі, яка несе чотири відкриті ракети, «Оса-AKM» має шість ракет, розміщених у коробкових контейнерах.

Здатність України адаптувати застаріле обладнання до сучасних вимог відображає винахідливість і рішучість нації перед обличчям постійних загроз. Ця модифікація не тільки підвищує бойову ефективність системи «Оса», але й максимізує корисність наявних ракетних запасів. Точна кількість цих систем, якими Україна володіла до війни, залишається незрозумілою, але ця адаптація, безсумнівно, посилює її обороноздатність.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: