Моторист назвав найнебезпечніші оберти для двигуна автомобіля

Автомобілісти, як і раніше, сперечаються щодо питання, які обороти силового агрегата можна вважати ідеальними. Одні наполягають на тому, що занадто низькі завдають шкоди двигуну машини. Інші ж поспішають попередити, що підвищені навантаження, коли стрілка тахометра переміщається в червону зону, можуть створити серйозні проблеми. Минулого тижня експерти розібралися в цьому питанні.

Підпишись на нас:

Відповідь на це запитання вирішив дати моторист профільного автосервісу. Він розповів, які обороти силової установки можуть стати джерелом неприємностей для власника транспортного засобу. Особливо часто щодо цього питання хвилюються автолюбителі-початківці, які ще не знайомі з будовою своєї машини. Однак їхні побоювання, як правило, не обґрунтовані. Річ у тім, що в момент переміщення стрілки в червону зону перевантаженню двигуна допомагає запобігти спеціальна вбудована захисна система. При цьому важливо розуміти, що високі обороти можна підтримувати тільки нетривалий проміжок часу. Наприклад, це допускається під час обгону іншого автомобіля. В іншому разі на силову установку буде надаватися підвищене навантаження. Причому не тільки на неї. Також це стосується коробки передач.

В результаті власник автомобіля може спостерігати збільшену витрату моторного мастила. Ще є ризик перегріву двигуна. Ба більше, підвищені оберти не приносять користі і вузлам силової установки. Якщо водій прагне до економії горючої суміші, то йому слід утримувати стрілку в районі 1-1,5 тисячі обертів. З іншого боку, подібна поведінка також може призвести до проблем. Це пов’язано з тим, що в такій ситуації заряд акумуляторної батареї і рівень тиску мастила в системі знижуються. Таким чином, силовий агрегат починає працювати на межі масляного голодування. Погіршити ситуацію може несвоєчасне обслуговування транспортного засобу. Зокрема, вчасно не замінена моторна олива. За словами фахівця, найкращим варіантом є підтримання середніх обертів у діапазоні від 1,8 до 3 тисяч. Таким чином вийде продовжити життя двигуна.

Якщо ж показник на тахометрі перебуває нижче цього рівня, то варто перемкнути селектор на механічній КПП або, а у випадку з “автоматом”, перевести коробку в спортивний режим. Останній дає змогу підтримувати мотор на оптимальних обертах. При цьому експерт все ж радить хоча б кілька разів на тиждень збільшувати оберти до червоної зони. Це дасть змогу провести чистку свічок запалювання і камер згоряння від нагару, що скупчився на них. Що стосується їзди на низьких обертах, то це, на жаль, досі практикують багато водіїв. Особливо ті, хто проживає в місті і постійно стикається з пробками і простоями на світлофорах. У результаті мотор працює в “рваному” режимі. У момент прискорення циліндри наповнюються збагаченою паливною сумішшю, що провокує детонацію.

У моделях, укомплектованих сучасними силовими установками, алгоритм підлаштовується під роботу системи запалювання. При цьому паливо все одно повністю не згорає. У результаті утворюється нагар, який призводить до засмічення форсунок. Окремо зазначимо, що наслідки детонації можуть бути згубними не тільки для самого ДВЗ, а й для його компонентів. Це стосується таких важливих деталей, як зчеплення, підшипники і КПП. Але першими зазвичай страждають вкладиші і поршні колінчастого вала. Ще, як уже згадувалося, низькі оберти впливають на тиск, створюваний масляним насосом. Через це погіршується змащування внутрішніх деталей силового агрегату. Як результат, двигун зношується набагато швидше, що обіцяє серйозні витрати на його ремонт або заміну.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: