ЗСУ отримали додаткові німецькі танки Leopard 1A5: чим вони оснащені

Німеччина надала великий пакет військової допомоги, включаючи 10 основних бойових танків Leopard 1A5. Ця поставка, оголошена 22 травня 2024 року, включає боєприпаси для танків Leopard 2, 8500 боєприпасів калібру 155 мм, 20 розвідувальних безпілотників Vector із запасними частинами, 34 розвідувальних безпілотника RQ-35 Heidrun та різне інше військове обладнання.

Підпишись на нас:

Leopard 1A5 — основний бойовий танк, оснащений 105-мм нарізною гарматою Royal Ordnance L7A3. Ця основна гармата може стріляти всіма стандартними 105-мм снарядами, виробленими в різних країнах, включаючи Канаду, Францію, Німеччину, Великобританію та Сполучені Штати. Танк використовує напівавтоматичну систему заряджання і може нести до 60 снарядів, з 42 у корпусі та 18 у башті.

Що стосується додаткового озброєння, то Leopard 1A5 оснащений:

  • 7,62-мм спареним кулеметом, встановленим праворуч від основного озброєння;
  • додатковим 7,62-мм кулеметом, встановленим на місці командира або заряджаючого для протиповітряної оборони.

Загалом танк вміщує 5500 патронів калібру 7,62 мм для цих кулеметів. Крім того, він оснащений чотирма 76-мм димовими гранатометами, встановленими з кожного боку башти.

Leopard 1A5 розроблений для оптимального захисту зі зварним корпусом і литою баштою. Стандартна броня різна: максимальна товщина 7 см і мінімум 0,8 см у верхній частині корпусу, що може бути вразливим для атак безпілотників. Гарною ідеєю може бути додавання броні в клітку. Броня башти коливається від 5 см спереду до 6 см з боків і ззаду. Він також може бути оснащений додатковими панелями з полікарбонату (Lexan) для посиленого захисту. Танк оснащений ядерним, біологічним і хімічним захистом, що створює надлишковий тиск у відділенні екіпажу.

Leopard 1A5 оснащений 10-циліндровим багатопаливним двигуном MTU MB 838 Ca M-500, що розвиває 830 кінських сил при 2200 об/хв. Він оснащений трансмісією ZF 4 HP 250 з гідравлічним гідротрансформатором, що пропонує чотири передачі вперед і дві передачі назад. Його підвіска включає сім опорних катків з легкими металевими та гумовими шинами, гідравлічні амортизатори на кількох колісних станціях і опорні котки. Танк може розвивати максимальну швидкість 65 км/год по дорозі і має запас ходу 600 км по дорозі, зменшений до 450 км по пересіченій місцевості.

Leopard 1A5 оснащений комп’ютеризованими системами управління вогнем, включаючи систему Krupp-Atlas EMES-18 і оптичний лазерний далекомір TEM 2A. Він також має системи нічного та денного бачення, включаючи тепловізійну систему Zeiss для покращення роботи в умовах поганої видимості. Для зв’язку танк використовує цифрові радіостанції SEM 80/90. Додаткове обладнання включає автоматичну систему виявлення та гасіння пожежі, обігрівач, аварійний люк у корпусі, дезактиваційну фарбу, що відбиває інфрачервоне випромінювання.

Що стосується бездоріжжя, Leopard 1A5 може справлятися з ухилами 60%, бічними схилами 30%, вертикальними перешкодами 1,15 метра та траншеями 3 метри. Його пропускна здатність становить 1,2 метра без підготовки, до 2,25 метра з підготовкою і 4 метри з трубкою.

На озброєнні танк перебуває з 1987 року, вироблений у Німеччині, використовується в кількох країнах, включаючи Бразилію, Грецію та Україну. Озброєння танка може обертатися на 360 градусів і кут нахилу від +20° до -9°. При довжині 7,09 метра, ширині 3,37 метра і висоті 2,76 метра Leopard 1A5 має бойову масу 40 тонн.

Про допомогу

Згідно з повідомленням Reuters від 21 травня з посиланням на анонімне джерело, Німеччина планує продовжувати підтримувати Україну, плануючи збільшити військову допомогу додатково на 3,8 мільярда євро (4,13 мільярда доларів) у 2024 році. Хоча десять Leopard 1A5 не можуть змінити ситуацію в цій війні, масове розгортання таких танків може допомогти збалансувати сили, враховуючи, що Україна має значно менше танків у своєму розпорядженні порівняно з Росією.

Серед поставленого додаткового обладнання:

  • чотири танки для розмінування Wisent 1;
  • 1,8 мільйона боєприпасів до стрілецької зброї;
  • броньована інженерна машина Dachs;
  • танк-мостовкладач Beaver із запасними частинами;
  • броньована евакуаційна машина Bergepanzer 2 із запасними частинами.

Також Україна отримала 16 вантажівок Zetros, 111 гвинтівок CR 308, 80 високоточних гвинтівок HLR 338, 540 штурмових ножів MK 556, 400 світлодіодних ламп і два мінні плуги. Танки Leopard 1A5 були поставлені в рамках спільного проекту з Данією.

Незважаючи на початкове небажання, Німеччина стала другим за величиною військовим донором України після США. Однак канцлер Німеччини Олаф Шольц не наважується надати певні ключові можливості, зокрема ракети великої дальності Taurus.

Leopard 1A5

Раніше Німеччина поставила 30 танків Leopard 1A5. Додаткові десять надісланих станом на 22 травня дають загальну кількість 40 Leopard 1A5. Незважаючи на те, що німецький танк, хоч і технологічно застарілий, не може бути значним доповненням арсеналу України з точки зору технічних можливостей, його цінність полягає в потенційній кількості, яку могли б надати західні країни. Leopard 1A5 широко використовується в усьому світі, і значна кількість може бути надана Україні.

1 коментар

  1. Базіка – знахідка для шпигуна. Вороги подякують вам за цю публікацію. Для них тут корисна інформація.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: