В США замінюють старі БТР M113 на нові броньовані машини AMPV: які їх переваги

Армія США постійно оновлює своє обладнання, щоб забезпечити успіх місії. 5 травня 2024 року медики 1-ї ОМСБр 3-ї стрілецької дивізії отримали на озброєння нову броньовану багатоцільову машину (AMPV), яка має замінити бронетранспортер М113.

Підпишись на нас:

Сержант першого рангу Бенджамін Проктор,  медичного взводу бойової групи 1-ї бронетанкової бригади, відзначив переваги нової машини, зокрема її просторий салон.

«Найбільша перевага AMPV — це простір, який він пропонує медикам для пересування пацієнтів», — зазначив Проктор.

Автомобіль може вмістити чотирьох пацієнтів на ношах або шість амбулаторних пацієнтів, що є кращим показником у порівнянні з його попередником M113.

Зараз медичні підрозділи бригади експлуатують варіанти AMPV M1284 Medical Evacuation Vehicle (MEV) і M1285 Medical Treatment Vehicle (MTV ). AMPV пропонує збільшення внутрішнього об’єму на 78% порівняно з M113, а також покращену броню та швидкість. Його передова радіосистема також покращує зв’язок із військами на полі.

Броньована багатоцільова машина (AMPV) — це сучасна бойова машина, розроблена для задоволення різноманітних потреб на полі бою. Оснащений різними озброєннями, AMPV може бути оснащений:

  • 5,56-мм кулеметами M249;
  • 7,62-мм кулеметами M240;
  • 12,7-мм кулеметами M2,;
  • 40-мм автоматичними гранатометами MK-19 і 120-мм мінометами.

Його суцільнозварна алюмінієва конструкція та динамічна броня спереду та з обох боків корпусу забезпечують надійний захист від балістичних загроз і вибухів.

AMPV, який в основному використовувався збройними силами США, був розроблений і виготовлений у Сполучених Штатах. Його вага від 34 000 до 36 000 кг, він поєднує в собі захист і мобільність, розвиваючи максимальну швидкість від 54 до 61 км/год. Запас ходу в 362 км дозволяє долати великі відстані без частих дозаправок.

Автомобіль оснащено основними аксесуарами для сучасних операцій, включаючи систему захисту від ядерних, біологічних, хімічних речовин, систему кондиціонування повітря, нічне бачення та систему пожежогасіння. Ці особливості забезпечують ефективну роботу екіпажу у агресивному середовищі.

AMPV призначений для перевезення екіпажу з двох і шести солдатів у версії APC (Armored Personnel Carrier). Його розміри (довжина 6,4 метра, ширина 3,2 метра і висота 2,2 метра) дозволяють перевозити як війська, так і обладнання, забезпечуючи при цьому оптимальний захист і здатність швидкого реагування на полі.

Проктор вказав на обмеження M113, який, хоча і ефективний для транспортування пацієнтів, був занадто тісним для лікування під час транспортування.

Старий БТР М113 був використаний як база для старих американських санітарних машин (Ілюстративне фото). (Джерело зображення: Army Recognition)
Старий БТР М113 був використаний як база для старих американських санітарних машин (Ілюстративне фото). (Джерело зображення: Army Recognition)

«У цих транспортних засобах мої медики можуть пересуватися навколо пацієнта, вимірювати життєво важливі показники, зупиняти кровотечу, виконувати всі свої медичні втручання на шляху до наступного рівня допомоги», — пояснив він.

AMPV покращує здатність стріляти, рухатися та спілкуватися . Медичні взводи тепер оснащені короткоствольними кулеметами M249, які можна використовувати через навідний люк машини, забезпечуючи оборонні можливості під час транспортування пацієнтів.

Армійська доктрина щодо головних пунктів допомоги, які є основними постачальниками медичної допомоги на полі бою, включає сортування, реанімацію та стабілізацію. M1285 MTV розроблено для ефективного виконання цих функцій.

«Коли вони [M1285 MTV] подорожують разом, вони можуть сформувати одну рольову станцію допомоги», — сказав Проктор. Транспортний засіб оснащено розкладним наметом і брезентом для швидкого встановлення польової станції допомоги.

Медичні варіанти AMPV, включаючи M1284 MEV і M1285 MTV, оснащені блоками кондиціонування повітря для охолодження пацієнтів, а MTV навіть містить холодильник для зберігання крові.

Бойовий медик закріплює носилки у броньованій багатоцільовій машині (AMPV)
Бойовий медик закріплює носилки у броньованій багатоцільовій машині (AMPV)

«Ми можемо впоратися з будь-яким типом травми, навіть із найважчою», — додав Проктор, детально описуючи можливості автомобіля в лікуванні серйозних травм і захворювань.

Оскільки бойова група 1-ї бронетанкової бригади готується до майбутнього розгортання, нові AMPV матимуть вирішальне значення для покращення їхнього медичного реагування та можливостей лікування.

«Вони набагато кращі, ніж M113, і я радий, що вони у нас є», — підсумував Проктор. «Ми навчимося їх впроваджувати, і ми дізнаємося багато про них, коли ми розгорнемо нашу майбутню ротацію».

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: