ЗСУ отримають від Іспанії ракети для Patriot і танки Leopard 2A4

Згідно з угодою, підписаною 27 травня 2024 року між президентом України Володимиром Зеленським і прем’єр-міністром Іспанії Педро Санчесом у Мадриді, Іспанія зобов’язалася надати Україні військову підтримку на суму 1 млрд євро ($1,08 млрд) цього року. Газета El Pais повідомляє, що це зобов'язання включає різноманітне військове обладнання, таке як зенітні ракети Patriot і танки Leopard 2A4.

Підпишись на нас:

Також в Україну було поставлено різні типи бойових машин, у тому числі 20 броньованих машин URO VAMTAC та протимінну машину RG-31 Nyala, сконфігуровану як санітарна, у квітні 2022 року.

У жовтні 2022 року було відправлено вісім легких військових машин, а потім – ще додаткові 12 автомобілів. Іспанія також поставила 40 вантажівок і позашляховиків у квітні або травні 2022 року, дев’ять важких транспортних вантажівок наприкінці 2022 року, 11 автомобілів пізніше того ж року, чотири або більше позашляховиків Land Rover 4×4 з кінця 2022 року до липня 2023 року та дві броньовані машини швидкої допомоги Pegaso BMR.

З початку війни загальна військова допомога Іспанії Україні включала різні зобов’язання, а нещодавня обіцянка сягнула приблизно 2,3 мільярда євро. Ця цифра відображає як надану допомогу, так і заплановані асигнування, що охоплюють широкий спектр військового обладнання та заходів підтримки для зміцнення обороноздатності України (Kiel Institute) (Atlantic Council) (CEPR) (Real Instituto Elcano)​.

Президент України Володимир Зеленський закликав терміново посилити підтримку протиповітряної оборони України після значної ескалації російських повітряних атак. В останні місяці Росія посилила свої бомбардування, розгорнувши понад 3200 керованих авіаційних бомб, 300 безпілотників типу «Шахед» і численні ракети. Ці атаки завдали серйозної шкоди інфраструктурі України та призвели до значних жертв серед цивільного населення в різних регіонах, зокрема в Сумській, Одеській, Дніпропетровській, Харківській, Донецькій, Миколаївській та Херсонській областях.

Недавня хвиля нападів, одна з найбільших з початку повномасштабного вторгнення, включала понад 158 типів зброї, націлених на цивільні райони, такі як будинки, лікарні та школи. Ця атака призвела до щонайменше 30 смертей і сотень поранених.

Президент Зеленський підкреслив, що продовження наступу демонструє нагальну потребу в додаткових системах протиповітряної оборони для захисту українських міст і мирного населення. Він високо оцінив підтримку міжнародної спільноти, підкресливши рятівний вплив систем протиповітряної оборони, наданих союзниками. Однак він підкреслив, що без подальшої допомоги здатність України захищатися залишається під загрозою​

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: