Люксембург закупив для ЗСУ 148-му самохідну гаубицю CAESAR 6×6

Міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню заявив, що Люксембург надасть артилерійській коаліції 5 мільйонів євро для фінансування закупівлі самохідної гаубиці CAESAR 6x6 155 для України. За останніми даними, Україна отримала 147 гаубиць CAESAR від Франції та Данії.

Підпишись на нас:

Франція зобов’язалася поставити 78 155-мм гаубиць CAESAR протягом 2024 року, включаючи нещодавнє зобов’язання виробляти ці гаубиці спеціально для України, причому незабаром очікується поставка першої партії з шести. Раніше Франція передала Україні 36 гаубиць CAESAR. Данія надала 19 гаубиць CAESAR 8×8, включно з деякими, які були ще в замовленні на момент застави.

Гаубиці «ЦЕЗАР» відзначаються українськими військами своєю мобільністю, точністю та дальністю стрільби до 40 кілометрів, зокрема в умовах контрбатарейного вогню. Вважається, що їхня здатність швидко розгортатися та відступати підвищує їх живучість та ефективність, незважаючи на певні проблеми з обслуговуванням та мобільністю в умовах розмоклого чорнозему. Українські артилерійські підрозділи повідомили, що система CAESAR значно вплинула на російські сили, що призвело до того, що російські підрозділи зосередили увагу на її знищенні.

Здатність гаубиць CAESAR «стріляти і втікати» дозволяє їм швидко вести вогонь і швидко передислокуватися, зводячи до мінімуму вплив контрбатарейного вогню. Ця мобільність сприяла зниженню рівня втрат: менше 10% CAESAR втратили в бою. Українські війська використовували ці гаубиці в різних операціях, включно з ураженням російської артилерії та командних машин. Включення гаубиць CAESAR до складу артилерійських підрозділів України забезпечило додаткову вогневу міць та оперативну гнучкість, дозволивши наносити точні удари по російських позиціях.

Люксембург активно підтримує Україну військовою допомогою з початку російського вторгнення. У 2024 році Люксембург виділив 69,5 млн євро на військову допомогу Україні після майже 90 млн євро у 2023 році, що становило 17% його оборонного бюджету. Люксембург поставив різноманітне військове обладнання, включаючи:

  • 6000 155-мм снарядів;
  • 4000 кулеметів;
  • 500 000 одиниць 12,7-мм боєприпасів;
  • 102 протитанкових знаряддь NLAW;
  • 28 машин HMMWV з 20 12,7-мм кулеметами;
  • 15 великих наметів.

Додаткові поставки включали бронежилети, шоломи, протигази, термінали зв’язку, обладнання нічного бачення, безпілотні літальні апарати та 3D-сканери для документування військових злочинів.

Люксембург є частиною кількох коаліцій, які підтримують Україну, зокрема ІТ-коаліції, Коаліції можливостей повітряних сил і Артилерійської коаліції, яка зосереджена на постачанні 155-мм гармат і снарядів, а також на підготовці українських сил. Люксембург також бере участь у навчальній місії EUMAM Ukraine, яка має на меті навчити 15 000 українських солдатів. Окрім військової допомоги, Люксембург надав гуманітарну підтримку, включаючи транспортні засоби екстреної допомоги та фінансову допомогу неурядовим організаціям та агентствам ООН, які працюють в Україні.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: