Італія направить в Україну ще одну систему ППО: може перехоплювати цілі на максимальній відстані до 100 км

Італія відправить другу систему протиповітряної оборони SAMP/T в Україну, відповідаючи на термінові заклики Києва посилити захист від російських ракетних ударів, повідомив міністр закордонних справ Антоніо Таяні в радіоінтерв’ю 3 червня 2024 року.

Підпишись на нас:

У 2023 році Рим і Париж спільно поставили в Україну першу систему SAMP/T. Відтоді Україна наполегливо просила про додаткову підтримку протиповітряної оборони перед обличчям ескалації ракетних атак, спрямованих на її міста та енергетичну інфраструктуру.

«Підтверджено, що ми надішлемо SAMP/T, засіб протиповітряної оборони на запит України», — сказав Таяні державному мовнику Rai, підтверджуючи попередні повідомлення ЗМІ.

SAMP/T буде включено в дев’ятий пакет, який зараз готується, хоча Таяні не вказав терміни доставки. Усі попередні поставки тримаються в таємниці, а уряд не розголошує точний перелік зброї, яка відправляється в Україну.

3 червня 2024 року газета Corriere della Sera також повідомила, що уряд Італії може схвалити нові поставки після саміту Великої сімки (G7), який Італія прийматиме з 13 по 15 червня.

SAMP /T (Surface-to-Air Missile Platform/Terrain), також відома як MAMBA, — це зенітно-ракетна система великої дальності, яка використовується Францією, Італією, Сінгапуром, а віднедавна й Україною. Кожна ракета Aster 30, яка є основним озброєнням SAMP/T, має стартову масу 450 кг і довжину 4,9 метра.

Система може перехоплювати цілі на максимальній відстані до 100 км. Ракети оснащені осколково-фугасною бойовою частиною з розривним навантаженням 15 кг. Для забезпечення максимальної точності ракети Aster 30 використовують інерціальне наведення.

SAMP/T використовує радар Arabel, який необхідний для спостереження, супроводу цілей і наведення ракет. Цей радар дозволяє системі відстежувати численні цілі та направляти ракети до цілей з високою точністю, що робить SAMP/T ключовим елементом сучасної ППО.

У квітні міністри закордонних справ G7 під час зустрічі на Капрі, організованої Італією, пообіцяли надати Україні більше підтримки протиповітряної оборони, підкресливши свою прихильність до порятунку життів і захисту критичної інфраструктури. Однак однієї системи SAMP/T буде недостатньо, щоб істотно змінити динаміку поточної війни. Для створення українського «Залізного купола» знадобиться кілька систем ППО.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: