Польща масово отримує американські танки: доставили ще 116 танків M1A1FEP

Польська армія отримала нові партії основних бойових танків Abrams американського виробництва, про що свідчать нещодавно опубліковані фотографії на платформі соціальних мереж X. Ці зображення показують останню партію танків Abrams M1A1FEP (Firepower Enhancement Package) у дорозі на півдні Норфолку.

Підпишись на нас:

Ця партія складається з останніх 47 танків із загального замовлення 116-ти M1A1FEP, призначених для Війська Польського, що значно посилює арсенал 18-ї механізованої дивізії. Ця подія сталася після заяви Ельжбети Вавжинкевич, президента WZM SA, яка підтвердила в інтерв’ю Radio Poznan, що ці танки планується поставити до кінця червня 2024 року.

Крім того, Міністерство оборони Польщі розпочало ще більш масштабну закупівлю, замовивши загалом 336 основних бойових танків Abrams, які включають як M1A1FEP, так і більш вдосконалений M1A2SEPv3 (System Enhancement Package Version 3). Останній вироблявся протягом кількох місяців і очікується, що він почне надходити до кінця 2025 року, а поставки триватимуть до кінця 2026 року. Ці придбання є частиною стратегічної оборонної модернізації Польщі, яка також включає:

  • 38 броньованих евакуаційних машин M88A2;
  • 25 штурмових мостів M1110;
  • 25 штурмових машин М1150.

M1A1FEP є варіантом основного бойового танка M1 Abrams, модернізованого для підвищення його бойової ефективності та живучості. Оновлення включає покращення вогневої потужності, броні та електроніки. M1A1FEP був спеціально розроблений для задоволення оперативних вимог різних збройних сил, забезпечуючи значну модернізацію стандартних танків M1A1. Виробництво та удосконалення зазвичай відбуваються в рамках поточних програм реконструкції та модернізації, які проводяться армією США та Корпусом морської піхоти.

M1A1FEP надійшов на озброєння на початку 2000-х років із постійними модернізаціями та ремонтом для продовження терміну служби та підвищення можливостей. Хоча точна кількість танків M1A1FEP, які знаходяться на озброєнні, широко не розголошується, вони становлять значну частину броньованої техніки, де вони були розгорнуті, в тому числі в міжнародних силах, таких як сили Марокко, а тепер і Польщі. Танк має передовий захист броні, включаючи:

  • шари зі збідненого урану;
  • 120-мм гладкоствольну гармату, здатну стріляти різноманітними боєприпасами;
  • вдосконалені системи прицілювання;
  • покращені можливості навігації та нічного бачення.

Раніше цього року вантаж прибув до польського порту Свіноуйсьце 6 січня, включно з додатковими 29 танками M1A1 Abrams і 79 протимінно-захищеними від засідки (MRAP) всюдиходами (M-ATV). Це сталося після ще однієї поставки в листопаді 2023 року, яка включала 26 танків M1A1 і дев’яти броньованих евакуаційних машин M88A2 Hercules. Польща вже отримала свою першу роту з 14 танків M1A1 у порту Щецин у червні 2023 року, підкреслюючи регулярний приплив бронетехніки для посилення своєї військової готовності.

Комплексний характер цих угод, які також включають командні машини, обладнання для наведення мостів, матеріально-технічне забезпечення та навчальні пакети, відображає складність і масштаб зусиль Польщі щодо покращення своєї військової інфраструктури. Ця ініціатива не тільки зміцнює оборонну позицію Польщі, але й її стратегічне партнерство зі Сполученими Штатами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: