Майбутнє основних бойових танків: представлений німецький Rheinmetall KF-51U CUT зі 130-мм гарматою

У динамічному та постійно розвиваючому ландшафті військових технологій виставка Eurosatory служить центральною платформою для демонстрації останніх досягнень у оборонних системах. Цього року в центрі уваги нове покоління основних бойових танків, серед яких виділяється KF-51U Panther.

Підпишись на нас:

Танк Rheinmetall KF51 Panther CUT (Concept Uncrewed Turret) знаменує собою значний прогрес у дизайні сучасного основного бойового танка, зосереджуючись на чудовій вогневій потужності, покращеному захисті та інтеграції передових технологій. KF51 Panther, представлений на виставці Eurosatory 2022, позиціонується як потенційний наступник Leopard 2, враховуючи досвід останніх конфліктів і технологічний прогрес. Серед його ключових особливостей — вдосконалена броня, системи активного захисту та нова 130-мм система гармат майбутнього (FGS), яка перевершує традиційні 120-мм гармати за дальністю стрільби та вогневою потужністю.

Розширюючи основу KF51 Panther, компанія Rheinmetall представила KF-51U з концептуальною баштою без кріплення (CUT). Ця інноваційна конструкція башти без екіпажу є значним кроком вперед в еволюції ОБТ. Метою Rheinmetall є розробка чудових і перспективних рішень на основі багаточисельного досвіду роботи та нових технологій.

Основним озброєнням KF-51U CUT є 130-мм Future Gun System компанії Rheinmetall із довжиною ствола 51 калібр. Подача боєприпасів здійснюється через автомат заряджання з двох магазинів, розташованих у задній частині башти, загальною місткістю 25 боєприпасів. Крім того, башта оснащена спареним великокаліберним кулеметом .50. Дистанційно керована збройна станція головного датчика Slaved Armament (MSSA) командира оснащена кулеметом Rheinmetall RMG762. Цей кулемет має три стволи, що обертаються, що дозволяє безперервно працювати, навіть якщо один ствол перегрівається, що робить його придатним для ураження малих БПЛА. MSSA також включає інтегрований димовий гранатомет.

Компанія Rheinmetall розробила 130-мм демонстратор технології основної гармати, щоб задовольнити зростаючу потребу в значних покращеннях характеристик проти сучасних бронетехніки. Цей 130-мм демонстратор бойової стрільби завершив свою фазу розробки, продемонструвавши кращі енергетичні та вихідні характеристики порівняно зі стандартною 120-мм гарматою L55/L55A1 під час прямих випробувань бойовою стрільбою по цілях. 130-мм/L51 гладкоствольна гармата без монтажних елементів важить 3000 кілограмів і має довжину ствола 6,63 метра.

Технологія 130-мм основної гармати Rheinmetall знаменує значний прогрес у танковому озброєнні, розробленому для протидії зростаючим загрозам від сучасних бронетехніки. Ця гладкоствольна гармата, позначена як 130-мм/L51, забезпечує кращу вогневу міць і смертоносність порівняно з існуючими 120-мм гарматами L55/L55A1. Збільшений калібр забезпечує більшу дульну енергію та більшу руйнівну здатність. Це робить 130-мм гармату особливо ефективною проти передових систем захисту, які використовуються сучасними броньованими загрозами.

Одним із головних нововведень у 130-мм гарматній системі є інтеграція автоматичного заряджання, що підвищує темп стрільби та зменшує чисельність екіпажу, необхідного для керування танком. Автомат заряджання з’єднаний з магазинами револьверного типу, здатними вміщувати різні типи боєприпасів, у тому числі з кінетичною енергією та боєприпаси з програмованим повітряним вибухом. Ця універсальність дозволяє танку ефективно вражати широкий спектр цілей, від важкої броньованої техніки до позицій піхоти та повітряних загроз.

Основним озброєнням KF-51U CUT є 130-мм Future Gun System компанії Rheinmetall із довжиною ствола 51 калібр. (Джерело зображення Army Recognition Group)
Основним озброєнням KF-51U CUT є 130-мм Future Gun System компанії Rheinmetall із довжиною ствола 51 калібр. (Джерело зображення Army Recognition Group)

Крім того, 130-мм гармата є частиною ширшої системи Future Gun System Rheinmetall, яка включає цифрову архітектуру, сумісну зі стандартами НАТО Generic Vehicle Architecture. Ця цифрова магістраль сприяє бездоганній інтеграції передових систем націлювання, штучного інтелекту для підтримки прийняття рішень і підключення до інших систем на полі бою. Гармата розроблена як частина мережево-орієнтованої бойової системи, яка покращує обізнаність про ситуацію та ефективність роботи.

130-мм гармата займає важливе місце в новому основному бойовому танку Rheinmetall KF51 Panther, який був представлений як «радикально нова» концепція сучасної бронетехніки. Пантера розроблена з упором на мобільність, захист і смертоносність, включає 130-мм гармату разом із передовими засобами живучості. Вони включають інтегровану систему захисту, що поєднує активний, реактивний і пасивний захист, а також спеціальну систему захисту від атак з висоти, для протидії повітряним загрозам.

Загалом, технологія основної 130-мм гармати Rheinmetall є прикладом передових досягнень танкового озброєння, спрямованих на забезпечення чудової вогневої потужності та адаптивності перед обличчям нових викликів на полі бою.

У башті з електроприводом розташована система управління вогнем, частини обладнання C4I та інші компоненти сенсорної системи, включаючи метрологічний датчик. (Джерело зображення Army Recognition Group)
У башті з електроприводом розташована система управління вогнем, частини обладнання C4I та інші компоненти сенсорної системи, включаючи метрологічний датчик. (Джерело зображення Army Recognition Group)

Екіпаж КФ-51У, включаючи командира і навідника, розміщується в шасі платформи. Обидва члени екіпажу мають доступ до незалежної оптики денного та нічного бачення з вбудованими лазерними далекомірами. Навідник використовує сучасну оптику SEOSS 400, яка також встановлена ​​в командирській MSSA. Таке налаштування дозволяє командиру та навіднику незалежно спостерігати та вражати цілі. Невеликі бортові розвідувальні безпілотники можуть додатково підвищити розвідувальні можливості башти.

У башті з електроприводом розташована система управління вогнем, частини обладнання C4I та інші компоненти сенсорної системи, включаючи метрологічний датчик. Система ситуаційної обізнаності (SAS) забезпечує чудову ситуаційну обізнаність екіпажу. CUT також містить активні системи захисту від жорсткого вбивства, такі як система активного захисту Rheinmetall (APS) або Iron Fist, як було продемонстровано на Eurosatory, і системи захисту від м’якого вбивства, такі як MUSS і система швидкого затемнення ROSY. Ці системи спільно захищають екіпаж і платформу від різних загроз противника. Доступ до башти без екіпажу для обслуговування здійснюється через люк у верхній частині.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: