Експерт розповів, що потрібно робити, аби не «вбити» двигун раніше, ніж він потребуватиме капремонту

Серед автолюбителів лише одиниці не припускаються помилок, пов'язаних з експлуатацією транспортного засобу. При цьому деякі з них часто стають наслідком потреби в дорогому ремонті машини. До слова, низка моментів, які потребують уваги, і зовсім можуть стати причиною передчасного виходу двигуна з ладу.

Підпишись на нас:

Насамперед хотілося б поговорити про тип і марку використовуваного моторного мастила. Тут важливо засвоїти один простий урок, що марку мастила міняти можна коли завгодно, а ось конкретний тип мастила краще вибирати той, що рекомендований розробником ТЗ.

Це пов’язано з тим, що двигуни в наші дні стали складнішими в конструктивному плані, через що виробники підбирають оптимальний варіант олив за в’язкістю і використовуваними присадками. Ще одна помилка, пов’язана з використанням мастила, – це гонитва за економією. Автолюбителі повинні розуміти, що хороше якісне мастило не буде коштувати дешево в сучасних реаліях, та й намагатися якось розтягнути міжсервісний інтервал теж нерозумно, адже це неминуче призводить до передчасного зносу мотора.

У сучасних реаліях автовиробники стали рекомендувати власникам ТЗ не гріти зайвий раз мотор перед поїздкою. Мовляв, це може нашкодити силовому агрегату. Насправді ж гріти ДВЗ необхідно як у холодну, так і в теплу пору року. Це дає змогу агрегату вийти на робочу температуру і можливість належним чином розподілитися мастилу в системі та зайвий раз не навантажувати мотор, що зі свого боку також може призвести до більш раннього виходу двигуна з ладу.

Окремо хотілося б поговорити про стиль водіння, якого найчастіше дотримуються автомобілісти в сучасних реаліях у гонитві за економією палива. Йдеться про їзду на низьких обертах у межах усього терміну експлуатації транспортного засобу. Таким чином, автолюбителі зайвий раз навіть не прагнуть обігнати когось або здійснювати будь-яке різке прискорення. На перший погляд цей підхід виправданий, але не можна забувати, що така експлуатація ДВЗ може вийти боком.

Річ у тім, що під час роботи двигуна, особливо на низьких обертах, утворюється нагар. Крім того, скупчуються різні відкладення в межах масляного піддона. Все це з часом стає наслідком передчасного виходу силової установки з ладу. Щоб не доводити до такого, час від часу мотор можна крутити до 4 – 5 тисяч обертів на хвилину, щоб значно підвищити температуру установки. Зрозуміло, якщо при цьому в повній справності перебуває система охолодження і немає нарікань до роботи інших допоміжних вузлів.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: