Росія розглядає можливість відновлення виробництва ядерних балістичних ракет середньої та малої дальності

Росія прагне відновити виробництво балістичних ракет середньої та малої дальності, оснащених ядерними боєголовками, заявив президент Володимир Путін під час відеоконференції з членами Ради безпеки 28 червня 2024 року. Цей крок відбувається на тлі ескалації напруженості у відносинах зі Сполученими Штатами та НАТО.

Підпишись на нас:

Путін підкреслив, що США почали розробку ракет з дальністю понад 500 км, незважаючи на Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (РСМД). Це нібито спонукає Росію розглянути свою відповідь, відновивши виробництво ракет середньої та малої дальності.

Також Путін згадав нещодавні військові навчання, зокрема між США та Данією. Військово-морські сили США у співпраці з Національною гвардією Данії провели навчальне розгортання ракетної ударної системи Mk.70 PDS на острові Борнхольм. Хоча Міноборони Данії уточнило, що це навчання не пов’язане з підвищенням морської загрози в Балтиці, Путін використав цей приклад, щоб виправдати дії Росії.

Путін також заявив, що США розгорнули ці системи на Філіппінах, поставивши Росію в невигідне стратегічне становище. Крім того, ракета 9M729, яка є частиною комплексу «Іскандер» і здатна бути оснащена ядерною боєголовкою, була виділена США як порушення Договору про РСМД, що є суттєвим фактором виходу США з договору.

У відповідь на звинувачення в порушенні Договору про РСМД представники Пентагону і НАТО стверджували, що Росія вже давно володіє ракетами, які перевищують ліміти договору, зокрема 9M729. Росія, у свою чергу, звинуватила США в подібних намірах з їх системами ПРО в Польщі та Румунії, які можуть бути використані в наступальних цілях.

Ситуація ще більше погіршується глобальним контекстом, де інші держави, такі як Китай, також розробляють балістичні ракети малої та середньої дальності. Наприклад, нещодавно Китай оприлюднив фотографії свого бомбардувальника Xian H-6N, оснащеного протикорабельною аеробалістичною ракетою, імовірно YJ-21, з передбачуваною дальністю польоту 1500 кілометрів і швидкістю 9 Махів.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: