Експерти розповіли, в яких випадках їзда на високих обертах корисна, а в яких вона може “вбити” ДВЗ

Багато автолюбителів є прихильниками динамічного водіння. Природно, що їзда на підвищених обертах мотора для них є буденним явищем. Але як подібна звичка позначається на самому силовому агрегаті. Чи є у неї негативні наслідки, які можуть закінчитися ремонтом двигуна внутрішнього згоряння.

Підпишись на нас:

За словами експертів, регулярне розкручування силової установки до червоної зони має низку негативних наслідків. Зокрема, зменшується її ресурс, адже двигун розрахований на певні навантаження. А регулярна експлуатація мотора на максимумі може вивести з ладу клапани, поршні, циліндри та кільця. Ще під час таких поїздок двигун стає більш “ненажерливим”. Крім того, що надмірне навантаження лягає на ДВЗ, також страждає трансмісія. А якщо машина оснащена повним приводом, то і на карданний вал.

Але не у всіх випадках їзда на високих обертах є шкідливою. Короткочасно такі поїздки можна і потрібно практикувати. Адже таким чином мотор очищається від нагару і відкладень, які утворюються в процесі його експлуатації. Ще короткочасні підвищені навантаження допоможуть коректно функціонувати клапанному механізму ГРМ і вирішують проблему скупчення вологи в піддоні картера. При цьому потрібно розуміти, що мотор розрахований на ефективну роботу на всьому діапазоні оборотів до червоної зони. Але якщо ДВЗ працює близько неї, то виділяється великий обсяг тепла. При справній системі охолодження шкоди силовій установці завдано не буде, а в іншому випадку вона може перегрітися.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: