Чеська армія отримує останні 62 панцерники TITUS 6×6 з дистанційною бойовою станцією для озброєнь калібру від 7,62 мм до 25 мм і 40-мм гранатометом

В Армійському центрі технічного обслуговування в Штепанові поблизу Оломоуца відбулася передача останніх одиниць замовлених бронеавтомобілів TITUS армії Чеської Республіки. Постачальник, Eldis Pardubice, разом із виробником та інтегратором, Tatra Defense Vehicle (TDV), виконали свої контрактні зобов’язання щодо поставки загалом 62 машин TITUS у трьох версіях відповідно до графіка.

Підпишись на нас:

TITUS (Tactical Infantry Transport and Utility System) — це броньована багатоцільова машина 6×6, створена компаніями Nexter KNDS і Tatra Defense Vehicle (TDV) для задоволення вимог сучасної гібридної війни, включаючи місії з боротьби з повстанцями та військові конфлікти високої інтенсивності. Архітектура транспортного засобу забезпечує високу мобільність і маневреність у різних місцевостях, таких як пустелі та міське середовище. Його основна місія полягає в тому, щоб перевозити піхотні загони, забезпечуючи захист і вогневу підтримку.

TITUS може бути налаштований для кількох місій, у тому числі як:

  • командний пункт;
  • самохідний міномет (120 мм);
  • броньована санітарна машина;
  • ХБРЯ-розвідувальна машина.

Машина розвиває максимальну швидкість 110 км/год,  має експлуатаційну масу 23 тонни, запас ходу 700 км. Він оснащений двигуном потужністю 500 к.с., напівнезалежними осями та вдосконаленими системами рульового керування. Для захисту він пропонує балістичні рівні від 2 до 4, протимінну стійкість від рівнів 3A/3B до 4A/4B і захист від вибуху IED від 50 до 150 кг. Крім того, TITUS оснащений дистанційною бойовою станцією для зброї калібру від 7,62 мм до 25 мм і 40-мм гранатометом, що підтримує війська в бойових ситуаціях.

У червні 2019 року Міністерство оборони Чехії замовило для чеської армії 62 бронемашини TITUS (Tactical Infantry Transport & Utility System) на шасі Tatra 6×6. Ці машини були замовлені в трьох модифікаціях: командно-штабні машини (КОВВШ), машини зв’язку (КОВС) і машини координації вогневої підтримки (МКПП). Контракт на суму приблизно 6 мільярдів чеських крон з ПДВ передбачає, що армія отримає 20 машин MKPP на першому етапі, 36 машин KOVS на другому етапі і, нарешті, 6 машин KOVVŠ разом із шістьма штабними робочими станціями (PŠ). У серпні 2023 року Eldis Pardubice і TDV завершили поставку транспортних засобів MKPP, а потім транспортних засобів KOVS, а проект завершився передачею транспортних засобів KOVVŠ у травні та червні цього року.

Поставка автомобілів КОВС затрималася на чотири місяці порівняно з частковим графіком через проблеми з допоставкою окремих компонентів комунікаційної та інформаційної системи з-за кордону. Ці виклики були пов’язані з глобальною пандемією COVID-19 і спалахом повномасштабної війни в Україні, який став пріоритетним для поставок цих систем і компонентів воюючим країнам над небойовими проектами.

Автомобілі TITUS виконують допоміжні функції в підрозділах чеської армії, замінюючи кілька застарілих систем, встановлених на різних платформах, в першу чергу вантажівки Praga V3S. (Джерело фото: МО Чехії)

Усі три спеціалізовані версії, призначені для чеської армії, були створені в результаті співпраці кількох чеських компаній та іноземного партнера. Головним системним інтегратором проекту TITUS була компанія TDV з Копршивніце, яка виконувала виробництво кузовів і повну збірку автомобілів у співпраці з французькою компанією Nexter Systems. Tatra Trucks поставила платформи шасі, а пардубіцька компанія Retia — електронні компоненти та спеціальні надбудови. Елдіс Пардубіце був останнім постачальником для армії.

Після підписання контракту проект TITUS для чеської армії розпочався з виробництва шести прототипів: одного KOVS, одного KOVVŠ і чотирьох MKPP. Ці прототипи пройшли встановлені фірмовими випробування у виробника, контрольні випробування в акредитованих випробувальних лабораторіях, військові випробування в армійських частинах і на об’єктах і повторні випробування в акредитованих лабораторіях у 2021 і 2022 роках. Після успішних випробувань розпочалося серійне виробництво. Спочатку Nexter постачав готові броньовані корпуси компанії Kopřivnice, але пізніше ноу-хау з їх виробництва було повністю передано TDV, де виготовлялися та збиралися основні частини машин TITUS. Поставки включали експлуатаційну та супровідну документацію на всі версії автомобіля, а також каталоги запчастин та інструменти для майстерень.

Автомобілі TITUS виконують допоміжні функції в підрозділах чеської армії, замінюючи кілька застарілих систем, встановлених на різних платформах, в першу чергу вантажівки Praga V3S. Варіант KOVVŠ використовується в процесах прийняття рішень командирами батальйонного та бригадного рівнів під час бойового керування, покращуючи процеси командування та управління підлеглими елементами. Варіант КОВС призначений для підтримки та забезпечення оперативної сумісності систем командування та управління на рівні бригади та батальйону. Вони виконують подібні функції з автомобілями KOVVŠ і KOVS Pandur II 8×8, які також постачалися в армію компанією TDV в останні роки.

Для захисту TITUS пропонує балістичні рівні від 2 до 4, протимінну стійкість від рівнів 3A/3B до 4A/4B і захист від вибуху IED від 50 до 150 кг. (Джерело зображення: Army Recognition)
Для захисту TITUS пропонує балістичні рівні від 2 до 4, протимінну стійкість від рівнів 3A/3B до 4A/4B і захист від вибуху IED від 50 до 150 кг. (Джерело зображення: Army Recognition)

Машини TITUS MKPP в основному обслуговують 13-й артилерійський полк у Джиндже, де вони забезпечують процеси управління та безпечний зв’язок і передачу даних між окремими елементами артилерійської бойової групи та вищестоящим загальновійськовим командиром. Автомобілі МКПП виконують роль командно-штабних робочих станцій як для координації, так і для управління вогневою підтримкою на рівні бригади (Центр координації вогню), батальйону (Центр координації вогню), полку (Центр управління вогнем) і батареї (Ділянка управління вогнем). Після поставки від виробника армійські фахівці впровадили та змонтували на автомобілях МКПП ТИТУС сучасну систему керування вогнем Adler III CZ, що забезпечує повну автоматизацію процесів управління вогнем та координації артилерії. Цього року нові машини TITUS також були розгорнуті за кордоном у складі оперативної групи чеської армії, яка діяла в країнах Балтії.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: