Які автомобілі будуть мобілізовувати для потреб ЗСУ

Підпишись на нас:

Для потреб Збройних Сил України будуть вилучати техніку не лише в громадян, а й у бізнесу та органів влади. Про процедуру розповів речник українського Міноборони Дмитро Лазуткін.

З лютого 2022 року в Україні діє військовий стан, котрий несе за собою певні обмеження або відповідальність громадян. Однак з 18 травня 2024 року у процесах мобілізації дещо змінилось, а тому сьогодні детальніше розглянемо даний документ.

Наприклад, в Запоріжжі у 2022 році відбувся інцидент за участю працівника ТЦК та СП, котрі незаконно вилучили з автостоянки чотири вантажівки та один мікроавтобус на загальну суму близько 11 млн грн. Транспортні засоби було вилучено на користь ЗСУ, але без регламентуючих документів. Через це на працівника було складено протокол та відкрили кримінальне провадження за ч. 5 ст. 426-1 Кримінального кодексу України (Перевищення влади чи службових повноважень в умовах воєнного стану). За дане порушення світить покарання – 12 років позбавлення волі.

З 18 травня у законі про мобілізацію було більш чітко прописано пункти щодо мобілізації транспортного засобу. Якщо необхідно, то на потреби ЗСУ можуть вилучити машини у органів центральної та місцевої виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, організацій, установ, а також у громадян (тобто у фізичних осіб).

У громадян вилучати автомобіль можуть у випадку, коли він є власником двох та більше транспортних засобів. І це не седан чи кабріолет, а транспорт з високою прохідністю, наприклад, пікапи та позашляховики. Потім на автомобіль складається оціночна вартість, що у разі пошкодження буде відшкодовуватись водієві, а після оголошення демобілізації всі транспортні засоби мають повернути власникам протягом 30 днів.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: