Франція та Італія просувають SAMP/T, як кращу альтернативу Patriot в протиповітряній обороні

Прагнучи позиціонувати свою систему протиповітряної оборони SAMP/T як кращу альтернативу американським варіантам, міністри оборони Франції та Італії нещодавно активізували свої рекламні зусилля серед своїх європейських колег, як повідомляє La Tribune. Ця кампанія відбувається в той момент, коли американські системи, особливо Patriot, продовжують домінувати в європейському ландшафті ППО. Міністри надіслали листи з високою оцінкою розширених можливостей системи SAMP/T, що викликало інтерес у таких країнах, як Бельгія, Данія та, можливо, Бразилія.

Підпишись на нас:

Німеччина запустила Європейську ініціативу Sky Shield (ESSI) у жовтні 2022 року, спрямовану на об’єднання можливостей протиповітряної оборони між країнами-членами, таким чином віддаючи перевагу таким системам, як IRIS-T SLM і Arrow 3. Однак франко-італійську систему SAMP/T не було обрано, що викликало розчарування серед французької влади, яка розглядає європейську протиповітряну оборону як питання стратегічного та колективного суверенітету, яке не повинно поступатися національним або промисловим інтересам третіх сторін.

Президент Франції Еммануель Макрон висловив своє невдоволення в листопаді 2022 року, наголосивши, що протиповітряна оборона не повинна обмежуватися просуванням конкретних галузей за рахунок європейської автономії. Крім того, Еммануель Чіва, генеральний делегат з питань озброєнь, розкритикував ініціативу Німеччини, заявивши, що системи, яким зараз віддає перевагу ESSI, не відповідають експлуатаційним вимогам, оскільки їм бракує необхідного зв’язку для інтегрованої оборони.

У квітні під час зустрічі зі своїм італійським колегою Гвідо Кросетто на авіабазі Соленцара на Корсиці міністр збройних сил Франції Себастьєн Лекорню закликав до глибоких роздумів щодо інтеграції наступного покоління SAMP/T в європейське повітряне середовище оборонної стратегії, зазначивши, що ця система стане значним технологічним прогресом, особливо щодо можливості перехоплення гіперзвукових ракет.

SAMP/T NG (система повітря-земля середньої дальності нового покоління), розроблена компанією Eurosam у співпраці між MBDA та Thales, є вдосконаленою версією системи протиповітряної оборони SAMP/T. Створена для посилення можливостей перехоплення, зокрема проти гіперзвукових загроз, SAMP/T NG оснащена ракетою-перехоплювачем ASTER 30 Block 1NT із новим наведенням у діапазоні Ka, здатною перехоплювати цілі на відстані до 1000 км. Хоча деталі щодо виробництва та придбання залишаються невизначеними, як і дата початку експлуатації, очевидно, що система все ще розробляється та тестується.

Система базується на двох основних радарах залежно від країни-користувача: Ground Fire 300 для Франції та Kronos GM HP для Італії, що демонструє її адаптованість до конкретних вимог збройних сил кожної країни. SAMP/T NG ще не розгорнуто для оперативного застосування. Ця ініціатива знаменує собою значний прогрес у оборонних технологіях, пропонуючи значні можливості для захисту від широкого спектру сучасних повітряних загроз, тим самим зміцнюючи безпеку Європи проти нових військових викликів.

Посилення франко-італійської співпраці навколо SAMP/T NG могло б остаточно змінити контури протиповітряної оборони на всьому європейському континенті, забезпечивши життєздатну альтернативу системам, у яких традиційно домінували Сполучені Штати, одночасно підвищивши стратегічну автономію Європи у вирішальній сфері для її колективної безпеки.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: