Гальмування двигуном: суть даного методу і наскільки він шкідливий для автомобіля

Багато автомобілістів застосовують у своїй повсякденній практиці гальмування двигуном. Воно передбачає уповільнення ТС без натискання педалі гальма. Даний метод допомагає економити пальне та ресурс колодок, а також уникати занесення на нестабільному дорожньому покритті. Однак наскільки безпечним є такий спосіб для автомобіля? Це з'ясували журналісти.

Підпишись на нас:

Для початку відзначимо, що гальмування мотором використовується як основний спосіб або частково в тандемі з гальмівною системою. У першому випадку водій відпускає педаль акселератора і в ДВЗ припиняє надходити паливо. У цей момент у дію ступає механічне тертя та опір компонентів. Також варто сказати, що гальмувати двигуном можна як на машинах з механікою, так і з АКПП.

Найчастіше такий метод використовують у випадках, коли водій хоче «поберегти» колодки або заощадити пальне, в момент спуску гірською дорогою, для запобігання занесення, а також, якщо відмовили гальма. Але у цього способу є і деякі негативні наслідки. В першу чергу зчеплення та силовий агрегат піддаються підвищеному зносу. КПП та ДВЗ погано переносять подібні навантаження. І якщо гальмувати двигуном регулярно, то поломок уникнути не вийде. Також є ризик зіткнутися з перегріванням ДВЗ. Особливо це актуально, якщо гальмування використовується тривалий проміжок часу. Тому експерти рекомендують дотримуватися балансу, застосовуючи додатково гальмівну систему.

1 коментар

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: