Чому сучасні турбомотори потрібно глушити відразу після поїздки

Раніше більшість автовласників, що володіють автомобілями з турбодвигунами, постійно відчували страх можливості поломки турбіни. Навіть зараз можна зустріти безліч автомобілістів, які рекомендують охолоджувати турбомотор на холостих оборотах, щоб система могла повністю за цей час охолонути. Моторист профільного автосервісу пояснив, чому це робити вже не потрібно.

Підпишись на нас:

Більшість автовласників, купуючи машини з турбо двигунами, встановлювала спеціальний турботаймер. Під час навантаження деталь через високий ступінь тертя досягала температури 900 градусів за Цельсієм. При цьому на холостих оборотах вона падала до 100 градусів.

Турбіна охолоджується за рахунок мастила, яке знаходиться в системі змащення двигуна. Набагато рідше використовується охолоджувальна рідина. При вимиканні двигуна подача мастила припиняється, у цьому випадку при перегрітій турбіні техрідина що залишилась в системі може згоріти. В результаті утворюються досить тверді частинки, які можуть зашкодити турбокомпресору при наступному старті двигуна.

Турботаймер давав можливість мотору попрацювати вхолосту деякий час, щоб провести охолодження турбіни до безпечної температури. Багато водіїв не використовували таких доповнень, що призводило до поломок деталі.

На сьогоднішній день сучасні двигуни оснащуються дуже потужними системами подачі мастила. Крім того, часто вони обладнані автоматичним електроприводом. В результаті вузол швидше охолоджується, а водіям більше не потрібно чекати, перш ніж заглушити двигун.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: