Diehl Defense в найкоротші строки поставила першу систему ППО IRIS-T SLM для німецької армії

Управління закупівель Бундесверу (BAAINBw) прийняло першу вогневу одиницю системи ППО IRIS-T SLM від виробника Diehl Defense, як і було заплановано. Цю закупівлю було завершено в надзвичайно короткий термін для проекту такого масштабу. Приблизно за рік до цього Бюджетний комітет німецького Бундестагу схвалив придбання шести пожежних одиниць IRIS-T SLM за кошти спеціального фонду Бундесверу, на ці системи було виділено близько 950 мільйонів євро.

Підпишись на нас:

6 червня 2023 року Федеральне управління обладнання Бундесверу, інформаційних технологій та внутрішньої підтримки (BAAINBw), відповідальне за закупівлю військового обладнання для німецької армії, підписало контракт з Diehl Defence на закупівлю шести систем протиповітряної оборони IRIS-T SLM вартістю близько 950 мільйонів євро, поставки яких очікуються в 2025 році та завершаться до 2027 року. Після прийняття відділом закупівель ці одиниці пройдуть кваліфікаційні та експлуатаційні випробування, щоб зробити систему доступною до Люфтваффе до кінця 2025 року.

Німеччина, яка, як це не парадоксально, є новим користувачем системи протиповітряної оборони IRIS-T SLM, планує інтегрувати систему у свою мережу ППО до кінця 2025 року. Оскільки виробник адаптував систему до різних інтерфейсів НАТО, німецькі підрозділи приєднаються Європейська ініціатива «Небесний щит» разом з іншими системами протиповітряної оборони, такими як MIM-104 Patriot і Arrow 3, щоб сформувати комплексний європейський щит протиракетної оборони.

Поточними міжнародними замовниками системи ППО IRIS-T SLM є Україна, Єгипет, Болгарія, Естонія, Латвія, Литва, Австрія та Словенія. Спочатку німецька армія (Бундесвер) планувала закупити вісім систем, але це число було переглянуто до шести. Кожна батарея IRIS-T SLM, розроблена для протидії повітряним загрозам, таким як безпілотники, літаки, гелікоптери та крилаті ракети, складається з радара середньої дальності з дальністю виявлення до 250 км і трьох пускових установок, кожна з яких містить вісім керованих ракет, які мають радіус дії 40 км. Ці компоненти управляються дистанційно з одного командного пункту, що дозволяє працювати з мінімальною кількістю персоналу.

Diehl Defense адаптувала систему до різних інтерфейсів НАТО, німецькі підрозділи приєднаються до Європейської ініціативи Sky Shield разом з іншими системами протиповітряної оборони, такими як MIM-104 Patriot і Arrow 3, щоб сформувати комплексний європейський щит протиракетної оборони. (Джерело зображення: Army Recognition)

Система продемонструвала свої можливості в реальних бойових умовах в Україні, де була розгорнута для захисту від повітряних атак по цивільних та інфраструктурних об’єктах. Розгортання SLM IRIS-T в Україні почалося в жовтні 2022 року, і, за даними Міністерства оборони України, ця система досягла показника успішності близько 90%, що виправдовує наступні поставки у 2023 та 2024 роках.

Розробка IRIS-T SLM почалася в 2007 році як багатонаціональний проект під керівництвом Diehl Defence із залученням партнерів з Норвегії, Швеції, Греції та Італії. Перший некерований випробувальний політ відбувся в жовтні 2009 року, а з травня 2012 року послідували успішні випробування повного прототипу. До 2022 року система була готова до розгортання. У 2023 році Diehl Defense та Бундесвер створили навчальний центр у Тодендорфі, Шлезвіг-Гольштейн, де інші країни можуть навчати свій персонал системі ППО IRIS-T.

Технічно IRIS-T SLM є всепогодним тактичним ракетним комплексом протиповітряної оборони, призначеним для боротьби з вертольотами, літаками, безпілотними літальними апаратами, крилатими ракетами та балістичними ракетами малої дальності. Його основні компоненти включають тактичний оперативний центр (TOC), радар і багаторазові пускові установки. Усі компоненти встановлені на 20-футових контейнерних рамах ISO, що дозволяє транспортувати різними засобами, включаючи вантажівки, кораблі, залізницю та літаки, такі як C-130 і A400M.

TOC є центральним командним пунктом, де оператори ведуть операції з управління вогнем, отримуючи вказівки від вищих командних центрів. Радар, основний датчик пожежної частини, використовується для спостереження за повітряним простором, виявлення цілей і супроводу. Поточна конфігурація включає багатофункціональний радар TRML-4D від Hensoldt, оснащений антеною з активною електронно сканованою решіткою (AESA). Цей радар може виявляти та супроводжувати різні типи повітряних цілей, у тому числі невеликі, швидкісні та низьколітаючі об’єкти, з дальністю 250 км та максимальною робочою висотою 30 км.

Поточна конфігурація включає в себе багатофункціональний радар TRML-4D від Hensoldt, який може виявляти і супроводжувати різні типи повітряних цілей, включаючи малі, швидкі та низьколітаючі об'єкти, з дальністю 250 км і максимальною робочою висотою 30 км. (Джерело зображення: Army Recognition)
Поточна конфігурація включає в себе багатофункціональний радар TRML-4D від Hensoldt, який може виявляти і супроводжувати різні типи повітряних цілей, включаючи малі, швидкі та низьколітаючі об’єкти, з дальністю 250 км і максимальною робочою висотою 30 км. (Джерело зображення: Army Recognition)

Пускові установки, безпілотні та оснащені вісьмома ракетами IRIS-T SLM кожна, розгортаються та вводяться в дію протягом десяти хвилин. Ракети є адаптованою версією ракети класу «повітря-повітря» IRIS-T і мають покращену систему наведення, GPS і двосторонню лінію передачі даних. Модульна конструкція системи забезпечує швидкий процес перезавантаження, що займає близько 15 хвилин.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: