Чилійська армія проводить ключові артилерійські навчання з ізраїльськими РСЗВ LAR-160

Артилерійська група № 6 «Долорес» армії Чилі провела бойові тренування з метою оцінки тактико-технічних можливостей своїх підрозділів. Це включало оцінку вогневих позицій, управління стрільбою, телекомунікації, бойове забезпечення та спостережні пункти. Кульмінацією навчань став запуск ракет Tralcan з використанням однієї з восьми реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) LAR-160.

Підпишись на нас:

РСЗВ LAR-160, розроблена компанією Israel Military Industries (IMI) наприкінці 1970-х років, є модульною артилерійською системою калібру 160 мм. Спочатку розрахована на використання звичайних 155-мм артилерійських снарядів, система прийняла калібр 160 мм під час розробки. LAR-160 може запускати ракети з дальністю від 12 до 45 км і призначений для встановлення на різних шасі, наприклад, на шасі німецької вантажівки Mercedes у поєднанні з ракетами FAMAE, які використовуються чилійськими військовими.

Стандартні пускові установки LAR-160 містять два 13-ракетні контейнери пускової установки (LPC) для вантажівки або трейлера. Середні бронемашини, такі як AMX-13 і TAM, можуть нести 18-ракетні LPC, тоді як на шасі основного бойового танка можна встановити до 26 ракет. Існує легка версія для перевезення вертольотом або буксирування транспортними засобами, такими як HMMWV.

Артилерійські компоненти системи включають платформу, що обертається горизонтально, і раму для направляючих. Ця рама, що приводиться в дію електрогідравлічним механізмом, забезпечує вертикальне обертання від 0° до +45° і горизонтальне обертання на ±85°. У пускових установках зі склопластиковими трубчастими напрямними використовуються заводські герметичні реактивні снаряди, які можуть зберігатися до 15 років. Після запуску ці пакети замінюються новими за допомогою крана.

Після запуску два 13-ракетні контейнери пускової установки (LPC) замінюються новими за допомогою крана. (Джерело фото: Міноборони Чилі)

Ракети LAR-160, включаючи Mk-1, Mk-2 і Mk-4, мають радіус дії до 45 км. Ці ракети стабілізуються в польоті чотирилопатевими стабілізаторами та оснащені осколковими та касетними боєголовками. Касетні боєголовки містять 104 суббоєприпаси M77 американського виробництва, призначені для ураження особового складу, військової техніки та легкої бронетехніки. Кожен суббоєприпас має радіус дії 3-4 метри і може пробивати до 40 мм броні.

Система також має систему управління вогнем FERA, аналогічну системі LARS-1 і LARS-2. FERA покращує точність стрільби за допомогою радара для відстеження траєкторій ракет і коригування прицільних пристроїв на основі даних у реальному часі, враховуючи помилки в координатах цілі та вогневих позиціях. За оцінками, ця система підвищує ефективність стрільби приблизно на 60%.

LAR-160 був розгорнутий на міжнародному рівні та з часом модифікований. Венесуела отримала 20 систем на шасі AMX-13, а ізраїльська армія використовує версії на американському гусеничному транспортнику M-548. Аргентинська TAMSE розробила варіант TAM VCLC, інтегрувавши LAR-160 на шасі танка TAM.

Зусилля щодо модернізації запровадили варіант GRADLAR, здатний запускати ракети Grad, і версію NAVLAR для морського використання. Досягнення в технології боєголовок, таких як касетні боєголовки для протитанкових мін і системи корекції траєкторії (TCS), збільшили дальність і точність.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: