Розміщення американської ракетної системи Typhon відбудеться поблизу Китаю та Росії

Армія Сполучених Штатів розглядає можливість розгортання своєї новітньої ракетної системи, відомої як Typhon Mid-Range Capability (MRC), у стратегічних районах поблизу Китаю та Росії. Як повідомляє Newsweek, така перспектива з'явилася після візиту Сухопутних сил самооборони Японії на військову базу США в штаті Вашингтон, де була представлена ​​нова ракетна система. Цей візит, задокументований 62-м аеротранспортним підрозділом ВПС США, викликав припущення щодо можливого розгортання системи Typhon в Індо-Тихоокеанському регіоні, зокрема на території Японії.

Підпишись на нас:

Ракетна система Typhon, яка включає в себе крилату ракету Tomahawk і Standard Missile 6, є частиною заходів з модернізації армії США, спрямованих на підвищення можливостей високоточних ударів великої дальності. Система розроблена, щоб заповнити оперативну прогалину між армійськими ракетами малої дальності Precision Strike Missile і їх гіперзвуковою зброєю великої дальності, обидві з яких все ще знаходяться на стадії розробки.

Завдяки своїй здатності запускати ракети на відстань від 310 до 1800 миль, система Typhon вважається важливим компонентом майбутнього батальйону стратегічного вогню армії, який відіграватиме ключову роль у багатопрофільній оперативній групі.

В останні місяці система Typhon вже була розгорнута за межами Сполучених Штатів, з помітною появою на Філіппінах під час спільних військових навчань. Тимчасова присутність ракетної системи на півночі Лусона, поблизу спірного Південно-Китайського моря, викликала різку критику з боку Китаю, який звинуватив США в загостренні напруженості в регіоні.

Потенціал для додаткового розгортання в Японії, зокрема на Окінаві, може поставити ключові військові цілі в Китаї та Північній Кореї на відстань удару, ще більше ускладнивши стратегічний ландшафт в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.

Зусилля армії США щодо модернізації свого ракетного потенціалу розпочалися в 2019 році після виходу Сполучених Штатів з Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності, двосторонньої угоди з Росією, яка раніше обмежувала розгортання ракетних систем наземного базування з дальністю від 310 до 3420 миль.

Потенційне розміщення систем Typhon в Японії викликало занепокоєння в Москві, особливо з огляду на триваючу територіальну суперечку між Росією та Японією щодо Курильських островів. Російські аналітики припускають, що таке розгортання може спонукати Росію розмістити подібні ракетні системи на Далекому Сході, що потенційно призведе до гонки озброєнь у регіоні.

Слайд армії США, що ілюструє компоненти та структуру системи середньої дальності. (Джерело фото: Армія США)
Слайд армії США, що ілюструє компоненти та структуру системи середньої дальності. (Джерело фото: Армія США)

Сполучені Штати також планують розгорнути свої ракетні системи далекого радіусу дії в Європі, причому ракети Tomahawk, Standard Missile 6 і гіперзвукову зброю, які можуть бути розміщені в Німеччині до 2026 року. Цей крок розглядається як сигнал для союзників США, що надихає їх для розробки та розгортання подібних можливостей.

У міру розвитку глобального ландшафту розгортання ракет експерти попереджають про ризики ненавмисної ескалації, особливо з впровадженням систем подвійної здатності, здатних нести як ядерні, так і звичайні боєголовки.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: