Вперше ЗСУ втратили рідкісний бронетранспортер BOV в Курській області

У соцмережах 20 серпня 2024 року з’явилося відео, на якому видно, як охоплений полум’ям колісний транспортний засіб BOV рухається асфальтованою дорогою. Під час руху від автомобіля відпав великий палаючий уламок. З бронетранспортера, який може перевозити до десяти осіб, вдалося втекти лише одному військовослужбовцю. Згідно з повідомленням, BOV був підбитий російським безпілотником-камікадзе. У середині червня цього року Збройні Сили України отримали зі Словенії партію з 26 двовісних машин піхоти.

Підпишись на нас:

BOV (Borbeno Oklepno Vozilo) — бронетранспортер зі Словенії, який в основному використовувався словенськими збройними силами та іншими країнами колишньої Югославії. Розроблений у 1980-х роках, BOV є колісним, легким і універсальним транспортним засобом, який використовувався для різноманітних місій, включаючи транспортування військ, розвідку та як збройову платформу. Його модульна конструкція дозволяє створювати різні конфігурації, наприклад зенітну або протитанкову версії. Він має легку броню, що забезпечує базовий захист від стрілецької зброї та осколків, і може бути озброєний кулеметами або гранатометами.

BOV цінується за його мобільність і здатність працювати в різних середовищах. Він використовувався в різних військових конфліктах на території колишньої Югославії і залишається важливою частиною військового обладнання Словенії, хоча поступово його замінюють більш сучасними транспортними засобами.

BOV хорватського батальйону спеціальних операцій, оснащений Browning M2 QBC, калібру 12,7 (Джерело зображення: wikimédia)
BOV хорватського батальйону спеціальних операцій, оснащений Browning M2 QBC, калібру 12,7 (Джерело зображення: wikimédia)

Серійне виробництво такої техніки почалося в словенському місті Марібор на заводі ТАМ в 1977 році. Всього існує вісім версій, в тому числі одна з триствольною 20-мм автоматичною гарматою М-55А4В1. Дальність стрільби по наземних цілях досягає 2000 метрів, по повітряних – 1500 метрів. При вазі в бойовому порядку 9100 кг корпус має броню товщиною вісім міліметрів. Екіпаж складається з двох осіб, а десантне відділення вміщує вісім піхотинців. Дизельний двигун випускався за німецькою ліцензією. Він має потужність 150 кінських сил, максимальна швидкість по трасі 95 кілометрів на годину. 220 літрів пального на борту забезпечують запас ходу до 500 кілометрів.

Всього Словенія передала Україні 26 броньованих машин BOV. З них 20 озброєні 12,7-мм великокаліберними кулеметами, а ще 6 були модифіковані 20-мм автоматичними гарматами. Окрім цих машин, Словенія також поставила три бойові машини піхоти M80A та два десятки колісних бронетранспортерів Valuk, які є ліцензійними версіями австрійських бронетранспортерів Pandur I, тридцять п’ять бойових машин піхоти M-80A югославського виробництва та 28 танків M55S, модернізованих за сприяння Ізраїлю, які використовувалися під час Курського прориву.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: