Як виглядала “Волинянка” для аеродромів

Підпишись на нас:

Аеродроми предназначені не лише для літаків, адже для забезпечення ефективної роботи всього льотного поля необхідний і інший транспорт. Насамперед потрібні тягачі, що будуть переміщувати величезну кількість предметів. Для цієї місії в 1980-ті роки Львівське спеціальне КБ створило компактний тягач моделі 3401. Але серійне виробництво не стало на конвеєр.

Як виглядала “Волинянка” для аеродромів

У 1987 році винайдено аеродромний тягач ЛуАЗ-2403. Машина має “повзучу” передачу, повний привід 4х4, блокування “дифа”. “Волинянка” була простішою, ніж модифікація навантажувача, ЛуАЗику додали лише кілька специфічних деталей.

Новому тягачу підняли зусилля на гаку завдяки збільшенню числа штатних колісних редукторів. Завдяки цьому авто може буксирувати до 3,0 тонн. Але через це сповільнилася швидкість. Колекціонери за цим фактором можуть відрізнити оригінал від копії – якщо машина розвиває 80 – 90 км/год, отже вона не справжній 2403, а репліка.

Ззаду ЛуУАЗ має причіпний пристрій з стандартним вантажним гаком. Дах є лише над передніми кріслами. Жовтий колір є стандартним для техніки аеродромів. Тягачу врізали кабіну та створили міні пікап, ймовірно це зробили через те, що в деяких документах авто числиться як баластний тягач. В авто потрібно вкладати баласт, наприклад, металеві злитки, а стандартний дах цьому заважав.

Як виглядала “Волинянка” для аеродромів

З 1987 по 1988 роки Луцький автозавод випустив з конвеєра серію тягачів ЛуУАЗ 2403 у кількості 164 екземпляри. Один такий ЛуУАЗ працював в столичному аеропорті Жуляни з 90-х по 2010-й рік, а потім був утилізований. Звісно, що такі тягачі зберігаються і на складах інших аеропортів, яких 30 років тому було в кожному обласному центрі.

Якщо ви помітите десь “Волинянку”, то придивіться чи не пофарбована вона раптом з жовтого кольору. Ймовірно перед вами знаходиться рідкісний екземпляр, який ви можете зберегти для історії.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: