Експерт пояснив, навіщо досвідчені водії свердлять отвори у каталізаторі

Для будь-якого сучасного автомобіля передбачена установка каталізатора. Згодом його необхідно міняти, щоб не «вбити» двигун. Але багато власників не готові викладати значну суму грошей за заміну цього елемента, через що йдуть на різні хитрощі. У тому числі деякі досвідчені автомобілісти радять просвердлити в ньому отвір. Навіщо вони це роблять, пояснив автослюсар.

Підпишись на нас:

В даному випадку хотілося б розібратися, у чому насправді сенс створення нового отвору в каталізаторі і чим насправді може бути небезпечним такий підхід? По-перше, через те, що він згодом забивається і перестає належним чином фільтрувати та відводити вихлопні гази. Можуть виникнути проблеми із силовим агрегатом. Це згодом виллється у досить дорогий ремонт, до якого автоаматор явно не зможе підготуватися заздалегідь.

Також не можна не згадати, що будь-який каталізатор додає ефект “задушення” двигуна, знижуючи реальну віддачу силового агрегату. Це не такі суттєві цифри, як здається на перший погляд. Але на практиці потужність після видалення цього фільтра справді може зрости на 1-2%. Це неодноразово доведено тими автомобілістами, які вирішили відмовитися від каталізатора, замінивши елемент звичайним вогнегасником, встановленим на місце сажового фільтра.

Так що ж краще в цьому випадку вибрати, заміну каталізатора на новий фільтр сажі, установку вогнегасника або рекомендацію від деяких бувалих автолюбителів – проробити в фільтруючому елементі додатковий отвір? Насправді краще в цьому питанні не економити і просто замінити каталізатор на новий, щоб автомобіль був технічно справний і легко міг пройти технічний огляд. Адже інші варіанти передбачають, що ТЗ відразу втратить відповідність екологічному класу. Що ж до додаткового отвору, який робиться звичайним свердлом по металу, то це не найкращий вихід із ситуації, адже від цього може постраждати двигун.

Справа в тому, що при свердлінні каталізатора неодмінно залишатиметься стружка, яку не вдасться повністю видалити. Її частина залишиться у системі. Далі в процесі роботи двигуна велика ймовірність, що ця стружка і пилок від каталізатора проникнуть в камеру згоряння, через що на стінках циліндрів утворюються задирки і впаде компресія. Отже, знадобиться капітальний ремонт. По суті, тут автомобіліст своїми руками може наблизити той самий ефект, який відбувається при розсипанні каталізатора через його несвоєчасну заміну.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: