Експерт назвав типи двигунів, в яких не загинаються клапани при обриві ременя ГРМ

Страшним сном для автомобіліста є обрив ременя ГРМ, коли на капітальний ремонт можуть знадобитися великі гроші, яких найчастіше середньостатистичний українець просто не має. Адже на ремонт потрібно витратити суму 90 і більше тисяч гривень. При цьому багато хто забуває, що цієї неприємності можна уникнути, вибравши відповідний мотор, де обрив ременя не обіцяє пошкодженням клапанів. Що це за двигуни, розповів моторист.

Підпишись на нас:

Насамперед хотілося б розібратися, через що на двигунах внутрішнього згоряння при обриві ременя відбувається загинання клапанів? Насправді, тут все досить просто. Після обриву ременя відбувається зупинка клапанів у тому самому положенні, а ось поршні, у свою чергу, все ще продовжують рухатися за інерцією. Як наслідок, вони з силою ударяються об клапан, що тягне за собою механічні пошкодження для останніх і наступний удар об головку блоку циліндрів.

Щодо силових агрегатів, які позбавлені подібної проблеми і де при обриві ременя не відбувається деформація клапанів, то їх на сьогоднішній день не так багато. Адже багато виробників відмовилися від класичних восьмиклапанних моторів через їхні слабкі можливості. Суть у тому, що на багато таких двигунів ставилися поршні іншої конфігурації, де передбачалися відповідні виїмки під клапана, щоб у разі обриву ременя не відбувалося механічне пошкодження деталей.

До речі, подібний підхід намагалися застосовувати і на двигунах з іншою конфігурацією, встановлюючи відповідні поршні, але на сьогоднішній день через низку конструктивних особливостей подібна ініціатива майже ніде не застосовується. Саме тому автомобілісту дуже важливо стежити за своєчасною заміною ГРМ. Регламент із заміни самого ременя та супутніх елементів кожен виробник встановлює самостійно, але в основному цей показник варіюється в межах 80 – 120 тисяч км пробігу.

Що стосується менш популярних у наші дні ланцюгів, які вважаються набагато надійнішими в порівнянні зі звичайними ременями, їх використовують значно рідше. Адже такий привід газорозподільного механізму потребує великих витрат під час виробництва. Крім того, ланцюги хоч і не обриваються (відомо не так багато випадків обриву ланцюгів ГРМ), але згодом відбувається їх витягування, що в один момент може спричинити перескочення ланцюгів.

Окремо хотілося б згадати, що про наявність або відсутність відповідної проблеми із загинанням клапанів на конкретному двигуні можна дізнатись інформацію з технічного опису до автомобіля. У цьому посібнику є всі необхідні відомості щодо того, які поршні стоять на машині і чи може статися механічне пошкодження клапанів у випадку з обривом ременя ГРМ. Ту ж інформацію за необхідності можна знайти у вільному доступі в Мережі інтернет за відповідним запитом.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: