Швейцарія на заміну застарілих САУ, вибирає сучасну артилерійську платформу: всі три варіанти є на озброєнні ЗСУ

Швейцарське федеральне відомство з питань оборонних закупівель (Armasuisse) завершило етап практичних випробувань трьох артилерійських систем, у рамках оцінки на заміну поточних систем. Ці випробування, проведені з січня 2023 року по червень 2024 року, проводилися у співпраці з оборонною промисловістю та збройними силами Швейцарії, як у Швейцарії, так і за кордоном. Метою було перевірити, чи відповідають системи військовим вимогам Швейцарії щодо нової артилерійської платформи. Результати будуть проаналізовані в найближчі місяці та зведені у звіт про оцінку, який інформуватиме про остаточне рішення щодо придбання системи.

Підпишись на нас:

Серед трьох оцінюваних систем – самохідна гаубиця Archer від BAE Systems Bofors у Швеції, встановлена ​​на платформі вантажівки Rheinmetall HX, і дві системи від KNDS з Німеччини: RCH 155 з несучою платформою Boxer і артилерійський модуль AGM, встановлений на платформі Piranha. Ці системи були відібрані після попередньої оцінки, а випробування мали на меті перевірити, чи відповідають вони технічним і експлуатаційним цілям проекту, зокрема щодо радіусу дії, точності та мобільності. Ці можливості мають важливе значення для того, щоб збройні сили Швейцарії підтримували свою здатність вести вогонь непрямим наведенням на середніх оперативних відстанях.

Самохідна гаубиця Archer виробництва шведської компанії BAE Systems Bofors встановлена ​​на платформі вантажівки Rheinmetall HX. Вперше надійшла на озброєння на початку 2010-х років, Archer розроблена для високої мобільності та швидкісної стрільби зі 155-мм гарматою, здатною стріляти снарядами на відстань до 50 км, використовуючи боєприпаси збільшеної дальності. САУ може робити до восьми пострілів на хвилину та швидко змінювати положення після кожного залпу. Archer переважно використовується збройними силами Швеції, а Норвегія замовила додаткові системи.

RCH 155 виробництва KNDS (Krauss-Maffei Wegmann і Nexter) у Німеччині встановлюється на бронетранспортну платформу Boxer. Він розроблений, щоб забезпечити високу мобільність у поєднанні зі значною вогневою міццю, оснащений 155-мм гарматою, здатною вести точний вогонь на дальню дистанцію до 40 км. Модульність платформи Boxer дозволяє адаптуватися до різних бойових умов, а її вдосконалена броня забезпечує захист від балістичних загроз і вибухів. Німеччина та Нідерланди вже використовують платформу Boxer для інших ролей, а RCH 155 знаходиться на стадії оцінки для розширення бази користувачів.

Модуль артилерійської гармати AGM, також розроблений KNDS, встановлений на транспортній платформі Piranha від General Dynamics. Він розроблений для забезпечення вогневої потужності калібру 155 мм із легшої та мобільнішої платформи, яка відрізняється здатністю інтегруватися на декілька транспортних засобів. Маючи дальність стрільби, подібну до інших сучасних систем, вона поєднує в собі точність і швидкість стрільби. AGM особливо привабливий для країн, які хочуть модернізувати свою артилерію за допомогою модульних легких систем. Зараз він проходить випробування для можливого прийняття на озброєння європейськими збройними силами.

AGM, також розроблений KNDS
AGM, також розроблений KNDS

Оцінки включали логістичні випробування, технічні стрільби, оцінку мобільності та випробування військ з кожним прототипом. Основна увага була зосереджена на оцінці здатності систем відповідати оперативним цілям швейцарської армії, включаючи їх адаптованість до армії і перевірці продуктивності, обіцяної виробниками. Паралельно з практичними випробуваннями були подані офіційні запити пропозицій, що охоплювали договірні аспекти, умови закупок та витрати за життєвого циклу. Ці пропозиції разом із звітом про оцінку стануть основою для вибору остаточної системи. Armasuisse планує подати запит на закупівлю в одному з наступних розсилок Збройних сил.

Самохідні гаубиці M109, які зараз використовуються в Швейцарії, датуються 1960-ми роками і незабаром досягнуть кінця свого терміну служби. Проект Artillery Weapons Platform and Weapons 2026 (Art WPWM 26) спрямований на заміну цих застарілих систем сучасною артилерійською платформою, яка забезпечує підвищену дальність, точність і мобільність. Мета полягає в тому, щоб підтримувати та розвивати здатність збройних сил Швейцарії вести вогонь непрямим наведенням на середніх оперативних дистанціях, що є ключовим потенціалом стратегії оборони країни на найближчі роки.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: