Автоексперти пояснили, в яких коробках корисно використовувати режим N, а в яких – ні

Більшість автомобілістів знає, навіщо на АКПП передбачено режим N. Головним чином він потрібен для розблокування трансмісії під час ремонту або буксирування, щоб без проблем доставити машину зі зламаною коробкою до місця ремонту. При цьому експерти зазначають, що «нейтралка» може бути актуальною і в звичайних умовах експлуатації транспортного засобу.

Підпишись на нас:

Однак це стосується не всіх типів автоматичних трансмісій. Насамперед потрібно зрозуміти, яка саме КПП стоїть у конкретній машині водія. Це може бути класичний “автомат”, варіатор або “робот”. Кожна ця трансмісія має режим N. Але в залежності від коробки він вимагає специфічного використання. Так, у класичній АКПП “нейтралка” переважно потрібна для буксирування. Тому бездумно перемикатися між D і N на світлофорі або в пробці не варто, оскільки механізми трансмісії будуть зношуватись швидше.

Те саме можна сказати і про варіатор. Тим більше, що ця коробка дуже чутлива до додаткових навантажень та перегріву. А от у випадку з «роботом» ситуація трохи інша. У цій трансмісії режим N досить корисний. Це пов’язано з відсутністю складних планетарних рядів і систем перемикання, властивих АКПП. Натомість «робот» укомплектований зчепленням, керованим електронікою. Тому при тривалих зупинках на машині з РКПП краще переводити селектор на нейтралку, щоб продовжити її життя.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: