Які документи не мають право вимагати у водіїв на блокопостах: пояснення від юристів

Підпишись на нас:

Водіїв на блокпостах часто змушують робити такі дії, котрі зовсім не встановлені законодавством. Саме тому юристи вирішили розібратись в тому, які саме документи потрібно показувати на блокпостах.

Контрольно-пропускні пункти для українців – це вже звичне явище. З 24 лютого 2022 року вони регулюють порядок та безпеку на території України. Однак важливо зазначити, що повноваження правоохоронних органів на цих пунктах не є безмежними.

Все частіше водії скаржаться, що
поліцейські під час роботи на блокпостах все частіше стали виписувати громадянам претензії за порушення правил дорожнього руху, виявлені вже після зупинки транспортного засобу. На додачу перевіряючий вимагає не лише посвідчення водія, а й, наприклад, страховий поліс.

Тому юристи наголошують, що такі дії правоохоронців немають законних підстав. Справа в тому, що постанова Кабміну №1455 від 29.12.2021, яка регулює діяльність блокпостів, чітко встановлює, що вони зводяться для перевірки особи громадян, транспортних засобів та їх вантажів. В той час про посвідчення водія або поліси страхування нічого не сказано.

Саме тому юристи наголошують, що українці можуть сміливо посилатись на даний документ під час спілкування з правоохоронними органами. А якщо вам виписали штраф, то сміливо звертайтесь до суду.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: