Росія може застосувати в Україні нову БМПТ-72 «Термінатор-2»

Підпишись на нас:

За даними російських ЗМІ їх армія може розгорнути на полі бою в Україні машину вогневої підтримки БМПТ-72 «Термінатор» останнього покоління. БМПТ «Термінатор» була введена на озброєння Росії наприкінці 2010-х років.

Дана БМПТ модернізована в 2017-му році і має таке ж шасі, як і Т-72, ​​але включає різні вдосконалення в порівнянні з попереднім «Термінатором» Вона зберігає основне озброєння, яке складається з:

  • двох 30-мм автоматичних гармат 2А42;
  • чотирьох протитанкових керованих ракет 9М120 «Атака»;
  • додаткового озброєння: 7,62-мм кулемет ПКТМ та автоматичні гранатомети.

Однак модель 2017 року має переваги від покращених систем управління вогнем і кращого захисту.

БМПТ зразка 2017 року
БМПТ зразка 2017 року

Розгортання в Україні БМПТ «Термінатор» зразка 2017 року є першим значним бойовим випробуванням машини. Російські війська ввели БМПТ для підсилення своїх танкових підрозділів у складних бойових ситуаціях, особливо в міських районах, де танки вразливі до засідок, протитанкових керованих ракет і піхоти, озброєної РПГ. БМПТ вважали транспортним засобом, який міг би подолати розрив між танковими операціями та підтримкою піхоти, пропонуючи більший захист і вогневу міць, щоб допомогти забезпечити просування російської бронетехніки.

В Україні БМПТ розгорталися разом із танками серії Т-72 і Т-90М, переважно в міських і лісистих районах, де танкові підрозділи зіткнулися з сильним опором ЗСУ. Однак його фактична результативність в Україні мала неоднозначні результати. Хоча вогнева міць і броня БМПТ вважалися активами в конкретних боях, надходили повідомлення, що машина не використовувалася у великій кількості або в оптимальній для себе ролі. Однією з причин цього є те, що російські військові могли не повністю інтегрувати БМПТ у свою загальновійськову стратегію. Крім того, повномасштабна війна в Україні показала, що сучасне бойове середовище, особливо в міських умовах, надзвичайно смертоносне для бронетехніки, навіть за наявності таких машин підтримки, як БМПТ.

Також виникли проблеми з логістикою Росії та високою інтенсивністю бойових дій, які обмежили широке використання БМПТ. Деякі аналітики припускають, що, незважаючи на те, що БМПТ добре виконали певні завдання, це не змінило кардинально загальну ефективність російських бронетанкових підрозділів в Україні.

Порівняння різних версій БМПТ

БМПТ «Термінатор 1» і БМПТ-72 «Термінатор 2» є російськими броньованими машинами, призначеними для підтримки танків і піхоти в складних бойових умовах, але між ними є кілька відмінностей. БМПТ «Термінатор-1» базується на шасі танка Т-90, а БМПТ-72 «Термінатор-2» використовує більш старе шасі Т-72. Така різниця в платформі дозволяє БМПТ-72 бути економічно ефективнішою для країн, які мають надлишок танків Т-72, ​​дозволяючи їм переробити ці старі танки на БМПТ.

З точки зору ваги, БМПТ «Термінатор-1» через базу Т-90 є важчим (близько 48 тонн). БМПТ-72 «Термінатор-2» на базі Т-72 трохи легше. Конфігурація озброєння обох моделей в основному однакова, включає комбінацію 30-мм гармат, пускових установок протитанкових ракет і кулеметів, призначених для протипіхотних і протиброньових ролей.

БМПТ «Термінатор-1»
БМПТ «Термінатор-1»

Ключовою відмінністю є модернізація та виробнича гнучкість БМПТ-72, ​​яка була розроблена як більш доступне рішення для модернізації завдяки використанню загальнодоступного шасі Т-72, ​​тоді як оригінальна БМПТ Термінатор 1 була більш спеціалізованою системою, побудованою на новішій базі.

«Термінатор-1», створений на базі шасі Т-90, має броню танка Т-90, включаючи динамічну броню «Контакт-5», яка забезпечує захист від сучасних протитанкових снарядів і РПГ. Це робить Термінатор 1 високостійким до різноманітних загроз на полі бою. БМПТ-72 «Термінатор 2», побудований на старішому шасі Т-72, ​​також має міцну броню, але не має такого вдосконаленого захисту. Однак БМПТ-72 може бути оснащений сучасними модернізаціями ERA для підвищення його живучості.

1 коментар

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: