Експерт пояснив, чому авто з дизельними двигунами надійніше, ніж із бензиновими

Незважаючи на широке поширення електромобілів, машини з ДВЗ все ще продовжують користуватися величезною популярністю. Підбираючи черговий автомобіль, майбутній власник неодмінно зіткнеться з питанням, що вибрати: дизельний двигун або бензиновий. Перші служать довше, але вартують дорожче. Другі мають менший ресурс, але набагато доступніші в обслуговуванні, про що розповів моторист.

Підпишись на нас:

Виникає цілком закономірне питання, а чому дизелі ходять довше за бензинові мотори? Насправді тут усе впирається у принцип роботи силового агрегату. Нагадаємо, що для займання палива в бензиновому моторі необхідна іскра, що подається від свічки. Що стосується дизелів, то тут цей процес відбувається шляхом сильного стиснення пального. Далі для роботи такого двигуна потрібна лише безперервна подача паливної суміші.

У бензиновому моторі однією подачею пального не обійтися, адже потрібна також стабільна і своєчасна подача іскри. Так як у дизелів ступінь стиснення значно вищий, особливо при рівних обсягах блоку, отже і віддача у вигляді ККД буде помітно вищою. Це також безпосередньо впливає на ресурс. Адже в цьому випадку від мотора потрібно набагато менше віддачі, щоб виконувати ті ж функції. Окремо хотілося б поговорити про те, що дизелі мають менше навісного обладнання.

Тут немає потреби в котушках запалювання, свічках та інших допоміжних елементах, що забезпечують займання палива. Отже, у двигуна менше механізмів, які можуть вийти з ладу. Окремо варто звернути увагу на те, що робота дизельного двигуна не так суттєво залежить від таких допоміжних елементів, як дросельна заслінка. Тут повітря подається без можливого опору, що забезпечує відсутність втрати в потужності на малих оборотах.

Також не можна забувати, що дизелі віддають належну потужність як за малих оборотів, так і в пікових значеннях. Тут немає такого серйозного розкиду порівняно з бензиновими ДВЗ. Враховуючи все вищесказане, можна дійти висновку, що дизельні мотори конструктивно простіше, мають більш значуще ККД, а також не вимагають оптимальної роботи наявності маси навісного обладнання. Звідси і виходить, що у таких силових агрегатів ресурс набагато вищий у порівнянні зі схожим за обсягом бензиновим ДВЗ.

Однак поспішати з висновками та робити остаточний вибір на користь дизельного двигуна не варто. Якщо ресурс у двигуна помітно вище, то вартість його обслуговування не можна порівняти з вартістю утримання бензинового ДВЗ. Скоріш за все на обслуговування авто з дизельним двигуном доведеться витрачати в 1,5 – 2 рази більше коштів. Загалом за весь період експлуатації це виллється в кругленьку суму, на яку в принципі можна дозволити собі покупку нового мотора або капітальний ремонт старого бензинового ДВЗ.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: