Lockheed Martin представляє JASSM XR: ракета, яка має радіус дії понад 1000 км

16 вересня 2024 року під час Air, Space & Cyber ​​Conference Асоціації повітряно-космічних сил компанія Lockheed Martin представила останню версію своєї крилатої ракети AGM-158 JASSM, відому як JASSM XR (eXtreme Range). Ця нова ракета розроблена для того, щоб реалізувати непомітні та точні ударні можливості, водночас пропонуючи більшу дальність, ніж поточна JASSM-ER.

Підпишись на нас:

До цього часу існувало три версії ракети:

  1. AGM-158A JASSM, базова версія повітря-поверхня;
  2. AGM-158B JASSM-ER, версія «повітря-поверхня» зі збільшеною дальністю;
  3. AGM-158C LRASM (протикорабельна ракета великої дальності), протикорабельний варіант, який можна розгортати в операціях повітря-море або море-море за допомогою осередків вертикального запуску Mk 41 VLS.

Хоча технічні деталі AGM-158 XR залишаються обмеженими, Майкл Ротштейн, віце-президент зі стратегії та вимог компанії Lockheed Martin Missiles and Fire Control, заявив:

«Я б сказав, що радіус дії значно відрізняється. Він не незначний».

Нагадаємо, ВПС США повідомляють, що JASSM-ER має радіус дії понад 500 морських миль, або понад 926 кілометрів.

Джон Хілл, віце-президент і генеральний менеджер із забезпечення панування в повітрі та ударної зброї в Lockheed Martin Missiles and Fire Control, пояснив, що JASSM XR розроблено як наступна ітерація JASSM-D і LRASM-C3, які зараз укладені за контрактом з ВПС і ВМФ. Хілл підкреслив, що для виробництва XR використовуються існуючі виробничі лінії та процеси.

JASSM XR зберігає ту саму боєголовку вагою 1000 фунтів (453,6 кг), що й JASSM-ER. Зроблено структурні зміни на основі моделей JASSM-ER та LRASM. Ракета довша, що дозволяє їй нести більше палива, тим самим збільшуючи її дальність. Інші потенційні удосконалення можуть включати використання легших сплавів, покращену аеродинаміку, перероблену структуру, модифіковані кили або більш ефективну систему руху. Ротштейн підтвердив, що деякі фізичні модифікації були необхідні для збільшення дальності, включаючи подовження конструкції для розміщення більшої кількості палива. Незважаючи на ці зміни, метою було повторно використати якомога більше технологій і компонентів із поточного виробництва ракет.

Незважаючи на ці модифікації, ракета зберігає свої характеристики непомітності та точності. Розширена дальність дозволяє пусковим екіпажам розгортати JASSM XR з більшої відстані, забезпечуючи удари по глибших цілях, залишаючись поза досяжністю систем ППО противника.

Однак збільшення загальної ваги ракети не дозволяє деяким бойовим літакам, таким як F-16 Fighting Falcon, нести її. Натомість F/A-18, ймовірно, у версії F/A-18E/F Super Hornet вже сумісний з цією ракетою. Очікується, що найближчим часом F-35 Lightning II стане сумісним разом із F-15 Eagle. Хоча конкретної інформації щодо стратегічних бомбардувальників немає, у презентаційному відео Lockheed Martin часто фігурує B-1B Lancer.

Крім того, велика вантажопідйомність B-52H Stratofortress не повинна викликати проблем, і JASSM XR, ймовірно, буде інтегрований у відсік боєприпасів стелс-бомбардувальників B-2A Spirit і B-21 Raider ВПС США.

Lockheed Martin також прагнув оптимізувати витрати на розробку, використовуючи існуючі виробничі лінії та конструкції JASSM і LRASM. Модульний характер ракети натякає на можливість навігаційного або протикорабельного використання.

Залишаються питання про потенційні можливості запуску з транспортних літаків. JASSM і JASSM-ER можна завантажити на стандартну структуру піддонів, відому як Rapid Dragon. Коли відсік літака відкривається, піддон катапультується за допомогою парашута, і ракети запускають свої двигуни під час вільного падіння. Для важчої та більшої ракети може знадобитися адаптація до цієї системи або розробка версії «XR» Rapid Dragon.

JASSM XR ще не експлуатується, перший політ прототипу заплановано на 2025 або 2026 рік. Ні ВПС США, ні ВМС США не розміщували жодних замовлень, і вся розробка фінансується Lockheed Martin. Тим не менш, враховуючи свої можливості, ця нова ракета може зіграти значну роль у протидії системам , які розгорнув Китай у Південно-Китайському морі.

Lockheed Martin планує провести льотні випробування прототипу протягом наступних 12-24 місяців, а початкова експлуатаційна здатність очікується в найближчі роки.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: