Французька армія вперше розгорнула броньовану машину Serval біля російського кордону

Нещодавно французька армія вперше розгорнула багатоцільову броньовану машину (VBMR) Serval на зовнішньому театрі військових дій. Ці транспортні засоби прибули до Естонії, знаменуючи свою участь у місії Lynx. Це розгортання узгоджується з поточними зусиллями Франції щодо зміцнення стратегічної солідарності зі своїми союзниками, як підкреслив генерал П’єр Шилл, начальник штабу французької армії.

Підпишись на нас:

На відміну від VBMR Griffon і Jaguar Armored Reconnaissance and Combat Vehicle (EBRC), броньований Serval не проходив випробувань в суворому кліматі Сахеля, оскільки його поставка в армію збіглася з виходом Франції з сахельсько-сахарської смуги. Перші чотири машини Serval були доставлені до Центру бойової підтримки (CAPCIA) – 51-го піхотного полку в Мурмелоні, Марна. Через рік 3-й парашутно-десантний полк морської піхоти (RPIMa) став першим бойовим підрозділом, оснащеним Serval.

У січні полковник Патрік Понзоні, тодішній керівник французького загону в Естонії, оголосив, що Serval буде залучено до місії Lynx із серпня. Незважаючи на невелику затримку, нещодавнє прибуття Serval до Естонії знаменує собою значний крок для французької армії в розгортанні її новітнього обладнання.

Створений для оснащення сил швидкого реагування на надзвичайні ситуації, Serval є броньованою машиною 4×4 вагою від 15 до 17 тонн, виробленої KNDS France (раніше Nexter) у співпраці з Texelis. Він має кілька систем, як і інші транспортні засоби в програмі SCORPION, наприклад вітроніка та командні інформаційні системи.

Розвантаження броньованих машин Serval в Естонії (Джерело зображення: МО Франції).

Озброєний дистанційно керованою баштою з 12,7-мм кулеметом і детекторами загрози, Serval може транспортувати вісім солдатів, оснащених системою FELIN (Integrated Dismounted Soldier), на додаток до двох членів екіпажу. Автомобіль має запас ходу 600 км і максимальну швидкість 90 км/год.

VBMR-L Serval був розроблений у рамках програми SCORPION для задоволення потреб французької армії. Виробництво почалося після укладення контракту в лютому 2018 року. Міністерство оборони Франції планує придбати понад 2000 таких машин до 2030 року, з яких 978, як очікується, будуть на озброєнні до цієї дати. Початкову партію з 364-ти Servals було замовлено в грудні 2020 року, а поставки розпочалися в 2022 році.

Це розгортання Serval в Естонії демонструє його бойові можливості, а також тактичну та стратегічну мобільність, що відрізняє його від Armored Forward Vehicle (VAB). За даними Технічного відділу французької армії (STAT), ці функції підвищують універсальність Serval у різних оперативних середовищах.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: