Іран представив балістичну ракету “Джихад” із радіусом дії 1000 км

Іран продемонстрував свою новітню систему балістичних ракет "Джихад" під час військового параду в Тегерані. Ця ракета, розроблена аерокосмічними силами Корпусу вартових ісламської революції (КВІР), є важливою віхою в ракетних технологіях Ірану, знаменуючи собою дебют нової ракетної платформи на рідкому паливі. Оприлюднення ракети «Джихад» підкреслює постійний прогрес Ірану в оборонних технологіях, незважаючи на зростаючий міжнародний контроль і поточні санкції.

Підпишись на нас:

Згідно з іранськими державними ЗМІ та джерелами КВІР, ракета «Джихад» має радіус дії 1000 кілометрів і запускається за допомогою подвійної ракетної платформи, що є відмінною рисою порівняно з попередніми іранськими рідкопаливними ракетами. Схоже, що це вдосконалена версія ракети Qiam, вперше представленої в 2010 році. Qiam була першою в Ірані рідкопаливною ракетою без оперення з початковою дальністю 800 кілометрів. Пізніші модифікації Qiam включали знімну керовану боєголовку, підвищуючи її точність і радіус дії.

Різні джерела повідомляють, що ракета Jihad несе 600-кілограмову боєголовку і може досягати швидкості, що у вісім разів перевищує швидкість звуку. Вона також використовує іншу пускову платформу, здатну запускати дві ракети одночасно, що підвищує її ефективність, незважаючи на довший час підготовки до запуску, який зазвичай вимагається для ракет на рідкому паливі.

Оприлюднення ракети відбулося після розробки інших передових іранських ракет, включаючи Kheibar-Shekan і Martyr Haj Qasem. Іранські державні ЗМІ також висвітлили нові ракетні пускові платформи, в тому числі ту, що використовується для ракети Fattah, яка, як стверджується, має передові навігаційні системи, які дозволяють швидко розгортати ракети та запускати їх.

Розробка ракет Іраном викликала занепокоєння серед західних країн, особливо щодо її потенційного дестабілізуючого впливу в регіоні. Сполучені Штати та їхні союзники висловили занепокоєння з приводу ракетної програми Ірану, особливо враховуючи підтримку недержавних організацій і бойових груп на Близькому Сході. У результаті міжнародні санкції були спрямовані проти ракетного виробництва Ірану, обмеживши його доступ до ключових матеріалів і технологій.

Незважаючи на ці санкції, Іран стверджує, що його розробка ракет є суверенним правом і необхідна для національної оборони. Президент Ірану Масуд Пезешкіан, який був присутній на параді, наголосив на зростаючих можливостях стримування Ірану та готовності країни до захисту від зовнішніх загроз. Оприлюднення ракети «Джихад» є частиною ширшої стратегії Ірану щодо демонстрації своєї військової сили на тлі триваючих регіональних військових конфліктів і зростання напруженості з Ізраїлем, особливо вздовж кордону з угрупованням «Хезболла», яке підтримує Тегеран.

Під час того ж військового параду Іран також представив оновлену версію свого безпілотника Shahed-136, який тепер називається Shahed-136B, з дальністю дії понад 4000 кілометрів. Триваюча розробка безпілотників і ракет у поєднанні зі звинуваченнями в тому, що Іран постачає зброю Росії для її війни в Україні, ще більше погіршили відносини із західними країнами. Іран постійно заперечує ці звинувачення, стверджуючи, що його військові досягнення мають виключно оборонну мету.

Західні держави, зокрема Велика Британія, Франція, Німеччина та Сполучені Штати, нещодавно запровадили нові санкції проти Ірану, звинувативши його в постачанні балістичних ракет Росії.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: