Польща отримала нові реактивні системи залпового вогню Homar-K для своїх збройних сил

Збройні сили Польщі отримали нові реактивні системи залпового вогню Homar-K, посиливши таким чином 16-ту механізовану дивізію, про що повідомляється на їхньому акаунті X. Зараз Польща має більше 22 таких ракетних систем і ще більше одиниць збираються на заводі Huta Stalowa Wola.

Підпишись на нас:

Спочатку було замовлено 212 одиниць, але після підписання другого контракту на виконання у квітні цього року ця кількість зросла до 290. Цей контракт передбачає придбання ракет CGR-080 калібру 239 мм із дальністю 80 км, а також балістичних ракет малої дальності CTM-290, здатних досягати цілей на відстані до 290 км. Ці придбання супроводжуються пакетом матеріально-технічного забезпечення та навчання. Також планується інтеграція системи Homar-K з некерованими ракетами калібру 122 мм, які зберігаються в транспортно-пускових контейнерах розробки WZL-2. Деякі пускові установки можуть бути встановлені на шасі Jelcz третього покоління, представлених на останньому MSPO.

Homar-K є польською адаптацією реактивної артилерійської системи K239 Chunmoo. Оригінальне шасі вантажівки Doosan 8×8 із броньованою кабіною було замінено на шасі Jelcz 8×8 місцевого виробництва. За відділенням екіпажу знаходяться два контейнери, здатні нести шість керованих ракет калібру 239 мм і дальністю 80 км або одну балістичну ракету дальністю близько 290 км. Також тривають спроби інтегрувати цю систему з ракетами калібру 122 мм, які використовуються такими системами, як WR-40 Langusta та BM-21 Grad, а також некерованими ракетами калібру 131/227 мм. Також триває розробка нових ракет з дальністю ураження від 150 до 200 км.

Homar-K виділяється своєю універсальністю та вогневою міццю. Він важить 31 тонну, має розміри 9 метрів у довжину, 2,9 метра в ширину та 3,3 метра у висоту, і розрахований на керування екіпажем із трьох осіб. Оснащений дизельним двигуном HD Hyundai Infracore DV11K потужністю 450 кінських сил, він може розвивати максимальну швидкість 80 км/год і має запас ходу 450 кілометрів із паливним об’ємом 250 літрів. Система трансмісії, надана компанією Allison Transmission, підвищує його міцність, дозволяючи адаптуватися до складної місцевості.

Homar-K може запускати широкий спектр звичайних і балістичних ракет різного калібру. Його озброєння включає некеровані реактивні снаряди калібру 131 мм, 230 мм і 239 мм, а також керовані реактивні снаряди калібру 400 мм, які зараз розробляються. Він також здатний запускати тактичні балістичні ракети CTM290 калібру 600 мм з максимальною дальністю 290 км. Ця зброя керується навігаційною системою з GPS, що забезпечує точність 15 метрів для ракет CGR080 і 2 метри для ракет CTM290.

Система «Гомар-К» здатна випустити шість ракет калібру 239 мм за 30 секунд із ефективною дальністю 80 км. Він також має потенціал для інтеграції майбутніх систем озброєнь, націлених на відстані понад 200 км для 400-мм ракет. Удосконалена броня зі сталі, кераміки та полімерних композитів, що відповідає стандартам захисту STANAG 4569 рівня 2, ефективно захищає екіпаж від балістичних загроз і осколків.

Нарешті, Homar-K оснащено автоматизованою системою керування вогнем Topaz, яка дозволяє інтегрувати її в поточні системи управління вогнем і управління на полі бою, які використовують польські артилерійські підрозділи. Також пускова установка підключена до цифрової системи зв’язку «Фонет». У майбутньому Homar-K може бути змонтований на новому шасі – вантажівці Jelcz 883.5.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: