Два київські мости несуть загрозу тисячам автомобілістів

Підпишись на нас:

У Києві два з п’яти мостів, що простягнулися через річку Дніпро, перебувають в аварійному стані. Йдеться про міст Патона (працює з 1953 р.) і міст Метро (1965 р.), які можуть зруйнуватися будь-якої миті. Експерти вважають, що обидва об’єкти потребують екстреного втручання.

Два київські мости несуть загрозу тисячам автомобілістів

– Незважаючи на виявлені проблеми, мости продовжують активно використовуватися, щодня пропускаючи понад 100 000 одиниць техніки, – нарікають експерти.

Оцінка стану мостів показала, що вони перебувають на 5 критичному рівні за 5-бальною шкалою. У 2023-му профільна комісія виявила серйозні дефекти: корозію балок, тріщини на опорах і деградацію бетону. Міст Патона особливо постраждав від корозії, рівень якої в деяких місцях доходить до 80%.

Два київські мости несуть загрозу тисячам автомобілістів

За словами експертів, мости можуть завалитися в будь-який момент. Причина погіршення стану – недостатнє техобслуговування та експлуатація, не розрахована на сучасні навантаження. Річ у тім, що мости проєктувалися з розрахунку на трафік не більш як 30 000 машин на добу, тоді як зараз цей показник перевищено більш ніж утричі.

Зазначається, що на мосту Патона зараз заборонено рух вантажного транспорту, проте трафік легкових авто не слабшає. Фахівці закликають до повного відновлення обох об’єктів, однак їхній капітальний ремонт ускладнюється статусом пам’яток архітектури.

Ремонтні роботи, за попередніми оцінками, потребуватимуть десятків мільярдів гривень. У Києва зараз таких грошей нібито немає (а ті, що є, чомусь йдуть на благоустрій територій і зведення потішних декоративних мостів).

Обіцянки центральної влади профінансувати відновлення моста Патона не виконуються.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: