Причини здешевлення автомобільного палива та газу в Україні

Підпишись на нас:

Початок 2023 року ознаменувався падінням цін на всі види автомобільного палива. Здешевлення почалося в січні та триває досі. У причинах незвичного для України явища розбиралися журналісти “Економічної правди”.

Подробиці

Опитані виданням учасники ринку пов’язують здешевлення палива та автомобільного газу з антиросійськими санкціями.

– Наприкінці 2022-го влада запустила кампанію нагадування трейдерам про прийдешнє ембарго на нафтопродукти з РФ, яке почало діяти з 05 лютого, заявляючи про необхідність зустріти нові реалії у всеозброєнні. Як наслідок, трейдери накопичили колосальні запаси, – пояснив один зі співрозмовників “ЕП”.

Причини здешевлення автомобільного палива та газу в Україні

Друга причина – зростання поставок палива з-за кордону у відповідь на частіші відключення електроенергії.

– Бум на генератори призвів до аномального попиту на паливо. Ситуацію погіршив ажіотаж на окремих АЗС у першій декаді грудня. Усі почали масово контрактувати обсяги, надходження яких почалося в Україну з січня, – зазначив один з експертів.

Третя причина – падіння світових цін на “чорне золото” наприкінці 2022 року майже на третину (зі $140 до менш ніж $95 за барель суміші Brent) через антиросійські санкції та карантинні заборони, що відновилися в Китаї та згодом були скасовані.

Причини здешевлення автомобільного палива та газу в Україні

Зниження вартості нафти призвело до здешевлення нафтопродуктів. На початку березня ціна еталонної марки в моменті падала в район $70. Зараз барель Brent котирується на рівні $76.

Перераховані вище причини також позначилися на вартості автомобільного газу до ₴19,10 (відповідні ціни зафіксовано в Чернігові на заправках групи “Авіас”). Здешевлення порівняно з першою декадою січня перевищило 30%.

Причини здешевлення автомобільного палива та газу в Україні

Подальша динаміка цін на автомобільне паливо залежатиме від політичної ситуації та кон’юнктури ринку, зазначається в публікації.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: