Скільки російських РЛС Zoopark-1M було знищено з початку повномасштабної війни

Підпишись на нас:

Згідно з нещодавньою оцінкою розвідки Міністерства оборони Великої Британії, російські військові, втратили кілька важкозамінних контрбатарейних радіолокаційних систем, які відіграли важливу роль у виявленні та знищенні українських артилерійських підрозділів.

Подробиці

23 березня українські спецпризначенці оприлюднили відео знищення російської РЛС контрбатарейної боротьби «Зоопарк-1М» на сході України в Донецькій області.

Міністерство оборони Великої Британії заявило, що зусилля, як українських, так і російських сил нейтралізувати радари противника були постійним елементом конфлікту. Було зазначено, що цих систем порівняно небагато, але вони значно збільшують силу, оскільки дозволяють командирам на полі бою швидко знаходити та вражати ворожу артилерію.

Контрбатарейні радари виявляють і відслідковують снаряди, що летять, і, виходячи з їх траєкторій, обчислюють їх точку походження. Однак не тільки траєкторія ракет, але й звук, який створюється під час запуску ракет, використовують системи контрбатарейної боротьби для визначення місцезнаходження ворожих пускових установок.

«Росія втратила щонайменше шість Зоопарк-1М і лише обмежена кількість залишилася в Україні. Відновлення парку контрбатарейних радарів, ймовірно, є пріоритетом для обох сторін, але Росія матиме труднощі з цим, тому що системи залежать від поставок високотехнологічної електроніки, які перервані санкціями», — заявило МО Великобританії в оновлених даних розвідки .

Однак, згідно з відкрито доступною інформацією, зібраною Oryx military tracking blog, Росія, здається, втратила близько семи радарів Зоопарк-1М, з яких три були знищені, два захоплені, а два пошкоджені.

До листопада російські військові втратили близько п’яти таких контрбатарейних радіолокаційних систем. Тому цифра сім – це не надто великий приріст кількості знищених систем в Україні.

Зоопарк-1М Радар

Зоопарк-1М, розроблений Тульським підприємством «Стріла», оснащений пасивною РЛС з електронним скануванням. Він призначений для ефективного виявлення та локалізації артилерійських і ракетних систем противника. Також радар можна використовувати для коригування вогню власної артилерії.

Зоопарк-1М має дальність виявлення до 40 кілометрів, як стверджують російські звіти. Він може визначати потенційні стартові позиції ворожої артилерії на відстані до 15 кілометрів.

Повідомляється, що один Зоопарк-1М може визначати координати до 60 батарей за хвилину.

Цікаво, що в Україну також постачали Зоопарк-1М, і очікується, що українські інженери вже знають уразливі місця системи, про які вони поділилися з країнами НАТО.

За даними ізраїльського ЗМІ, головною ціллю для знищення українських льотчиків за допомогою поставлених США AGM-88 HARM (швидкісних протирадіаційних ракет) є контрбатарейні радари Зоопарк-1М, а не російські РЛС ППО.

Окрім «Зоопарку-1М», російські війська також використовують радари Ku-діапазону Іл271 «Айстенок», які, за словами експертів, здатні визначати мінометні вогневі позиції на дистанціях до 750 метрів.

У вересні 2022 року українські військові захопили один Іл271 «Айстенок» у Донецькій області.

Контрбатарейні радари, які використовує Україна

З іншого боку, українські сили для своїх артилерійських дуелей проти російських військ в основному покладаються на контрбатарейні радари AN/TPQ-36 виробництва США.

Виготовлений компанією Northrop Grumman і розроблений компанією Hughes Aircraft Co. в середині-кінці 1970-х років X-діапазон AN/TPQ-36 Firefinder — це дуже мобільний контрбатарейний радар ближнього радіусу дії з дальністю виявлення до 24 кілометрів.

AN/TPQ-36
AN/TPQ-36

Радар можна під’єднати до M777 і пов’язати з високомобільними артилерійськими ракетними системами (HIMARS), обидві з яких США відправили в достатній кількості до Києва.

За даними військового трекінг-блогу Oryx, наразі пошкоджено лише один AN/TPQ-36. Радар, про який йде мова, був підбитий у березні 2022 року.

AN/TPQ-50 має дальність виявлення до 10 кілометрів, і вважається, що США відправили один AN/TPQ-50 в Україну в 2015 році для тестування, але немає жодних доказів цього факту.

Експерти припускають, що США вирішили скористатися російською агресією в Україні в 2014 році, щоб оцінити ефективність AN/TPQ-50 у виявленні російської артилерії.

Окрім радарів Firefinder американського виробництва, українські війська також використовують контрбатарейні радари Hensoldt Cobra-C виробництва Німеччини, які можуть виявляти та супроводжувати близько 1500 цілей у радіусі до 250 кілометрів.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: