Які мобільні системи боротьби з безпілотниками отримає Україна від США

Підпишись на нас:

Пентагон оголосив про новий пакет озброєнь для України на суму 2,6 мільярда доларів, включаючи нові засоби захисту від безпілотників, у той самий день, коли український чорноморський порт зазнав атаки хвилі безпілотників іранського виробництва Shahed, які використовували російські військові.

Подробиці

Високопоставлений чиновник з питань оборони США 4 квітня заявив журналістам, що новий пакет «включає важливі можливості протиповітряної оборони та протидії російським безпілотним літальним системам».

Ці важливі засоби боротьби з безпілотними літальними системами (C-UAS) включають додаткові ракети-перехоплювачі для систем ППО «Патріот» та NASAMS, а також деякі нові системи, «наприклад, 30-міліметрову гарматну гусеницю для виявляти та перехоплювати безпілотників, такі як побудовані в Ірані «Шахеди», — сказав чиновник.

Крім того, у пакет також входять десять мобільних ракетних комплексів протидії БПЛА з лазерним наведенням, які «дозволять Україні вести вогонь високоточними ракетами з мобільних позицій», продовжив чиновник, зазначивши, що ці системи будуть новими для України і «вони будуть використовувати вдосконалену систему високоточної зброї APKWS, боєприпаси з лазерним наведенням, щоб протистояти загрозі безпілотників».

Чиновник не уточнив, який саме тип мобільних систем протидії БПЛА буде надано, а також хто є виробником чи розробником цих систем; однак у серпні 2022 року Пентагон оголосив, що в Україну буде відправлено систему боротьби з безпілотниками VAMPIRE.

Крім того, звіти також припускають, що новою мобільною системою протидії UAS може бути та, що розроблена компанією Science Applications International Corporation, Inc (SAIC), яка базується у Вірджинії.

VAMPIRE C-UAS — це, по суті, портативний комплект, який стріляє боєприпасами APKWS, які США передали Україні в травні 2022 року.

Безпілотний авіаційний комплекс VAMPIRE

VAMPIRE, розроблений компанією L3Harris Technologies із Флориди, розгорнуто це Vehicle Agnostic Modular Palletized ISR Rocket Equipment. Невелика чотириствольна реактивна система залпового вогню, призначена для ураження наземних цілей і ураження низьколітаючих літальних апаратів, зокрема безпілотників.

VAMPIRE

Вся система озброєння, яка включає «сенсорну кулю» для відстеження безпілотників і лазерний цілевказівник для наведення на цілі, може бути зібрана екіпажем з двох осіб на пікапі або бортовій вантажівці за дві години. Ним може керувати одна людина, яка може використовувати його для ураження як наземних, так і повітряних цілей.

VAMPIRE запускає 70-міліметрові ракети з лазерним наведенням, як-от ракети APKWS II (Advanced Precision Kill Weapon System II), які є модернізацією величезних запасів старих ракет Hydra 70 у американських військових.

Ці 70-мм ракети були розроблені в 1940-х роках, їх транспортували штурмовиками та гелікоптерами в групах і запускали залпами, щоб охопити всю територію враження. США широко використовували їх у В’єтнамі.

У 2005 році армія США розпочала нову програму розробки під назвою APKWS II. Головним підрядником програми було обрано BAE Systems, а серед інших підрядників — General Dynamics і Northrop Grumman.

У рамках цієї програми ці некеровані ракети Hydra 70 були перетворені на високоточні боєприпаси шляхом впровадження секції лазерного наведення та блоку керування, який шукає ціль за допомогою лазерного цілевказівника.

При запуску з вертольота APKWS II має радіус дії близько 4,82 кілометрів, але останній параметр може бути набагато меншим у версії для наземного запуску.

Крім того, APKWS II мало відомий, як протиповітряний захист. Проте ВПС США (USAF) випробовують його використання, як зброю класу «повітря-повітря» на борту своїх F-16, оснащених більш чутливими радарами AESA та передовими капсулами прицілювання.

Повідомляється, що американські військові використовували систему VAMPIRE проти комерційних безпілотників, використовуваних ІДІЛ, які були пристосовані для скидання гранат або спостереження за позиціями США в Сирії.

Минулого року L3Harris також заявляв, що систему боротьби з безпілотниками VAMPIRE буде доставлено в Україну на початку 2023 року. Залишається незрозумілим, чи є нова система C-UAS, включена в новий пакет допомоги США для України, системою боротьби з безпілотниками VAMPIRE система.

Для України побудують експериментальну систему боротьби з безпілотниками

У звітах також зазначено, що останній пакет допомоги США надійшов після конкурсу, проведеного армією США в січні. Вірджинська компанія SAIC, яка брала участь у конкурсі, претендує на відправку в Україну десяти одиниць зброї, як стверджує представник компанії.

У цьому змаганні система SAIC використовувала ракети з лазерним наведенням APKWS. Він досяг 100-відсоткового показника попадання; — сказав представник компанії Defense One у кулуарах симпозіуму глобальних сил Асоціації армії США минулого тижня.

Джеремі Девідсон, системний інженер SAIC, сказав, що система також включає кулеметну установку M240 і систему електронної боротьби, яка може взяти під контроль комерційний дрон, включаючи будь-яку систему DJI, яка не працює з розширеним шифруванням.

Як російські, так і українські військові сили широко використовують безпілотники DJI у поточному конфлікті.

Грег Фортьє, віце-президент армійського бізнес-підрозділу SAIC, сказав, що їхня система змогла виявити безпілотник на відстані більше 9,65 кілометрів і вразити його на відстані 4,82 кілометра.

Тим не менш, армія США та інший учасник тестування, Invariant Systems, надали деталі, що підтверджують заяви SAIC, але не підтвердили, чи вони нададуть системи Україні.

Контрактні документи, оприлюднені армією США, свідчать про те, що метою випробувань було знищення дронів третього класу, до яких належать літаки вагою понад 24,94 кілограма. Shahed-136 важить близько 199,5 кілограм.

Крім того, у контрактних документах також зазначено, що переможець повинен бути готовий до доставки країнам-партнерам протягом 30-90 днів після укладання контракту, що приблизно дорівнює часу між конкурсом у січні та останнім оголошенням США про нову допомогу.

У контракті також зазначено, що системи можуть фінансуватися державними органами Title 22, які використовуються для фінансування допомоги Україні у сфері безпеки.

Генеральний директор Invariant Девід Андерсон сказав, що не знає, чи була його система частиною оголошеної поставки Міністерства оборони США.

Також Семюел Бандетт з Центру військово-морського аналізу (CNA) зазначив, що наразі відомо, що США в основному відправляли існуючі технології в Україну, і незрозуміло, чи США коли-небудь надсилали для використання зброю, створену з нуля.

Безпілотники Shahed сіють хаос

Останній пакет допомоги надійшов у той самий день, коли 17 безпілотників Шахед-136 атакували Одеську область України.

«Один із безпілотників, який пройшов через протиповітряну оборону, влучив у комерційне приміщення», — сказав Братчук. Через це виникла пожежа, постраждалих немає», – написав у своєму Telegram-каналі речник Одеської ОДА Сергій Братчук.

За даними ВПС України, російські війська запустили 17 безпілотників іранського виробництва Shahed зі східного узбережжя Азовського моря на територію України. У той час як 14 з цих безпілотників було збито українським екіпажем ППО, було вражено кілька державних підприємств України.

Повідомляється, що українські війська використовують великокаліберні кулемети для протидії цим безпілотникам, повідомив генерал-лейтенант Сергій Наєв з командування Об’єднаних сил Збройних сил України у Facebook.

Безпілотники «Шахед» намагаються «ухилитися» від ППО України, сказав Наєв, додавши, що безпілотники «постійно змінюють» траєкторію польоту. За словами експертів, дрони Shahed зазвичай легко збити, якщо їх вчасно виявити, що є справжньою проблемою.

«Коли ви їх знаходите, ви в них стріляєте», — сказав Newsweek Узі Рубін з Єрусалимського інституту стратегії та безпеки та Центру стратегічних досліджень імені Бегіна Садата. Однак «якщо ви їх не бачите, ви не можете їх збити. І здебільшого ви їх не бачите», – додав він.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: