Унікальний двомісний “Запорожець”: в мережі показали вантажну модель “горбатого”

Підпишись на нас:

Рідкісні кадри сколихнули мережу. На світлинах зображено маловідомий вантажний НАМІ-049А “Цілина” 1961 року, що створений на базі агрегатів “Запорожця”.

Унікальний двомісний "Запорожець": в мережі показали вантажну модель "горбатого"

Згідно задуму «Цілина» мала бути сільськогосподарською модифікацією “горбатого” ЗАЗ-965, але вантажівка кардинально відрізняється від “горбатого”. 

Двигун ЗАЗ здійснював оберт передніх колес та був розташований спереду. Механічна коробка передач мала виведення тяги на задню вісь, що зробила транспортний засіб повнопривідним. Цікаво, що задні колеса, в залежності від ситуації, можна було відключати. 

Під капотом ЗАЗ знаходився 0,9-літровий двигун, що розвивав 26 к.с. та розганявся до 65 км/год. Витрата палива складала 8-9 л/100 км. Вантажівка “Цілина” мала незалежну торсіонну підвіску з великим робочим ходом 200 мм. Кліренс становить 300 мм.

Унікальний двомісний "Запорожець": в мережі показали вантажну модель "горбатого"

Автомобіль ЗАЗ був двомісний, його довжина досягала 3,6 м та 1,54 м в ширину, вага “Цілини” складала 725 кг. Вантажопідйомність авто – 300 кг. Конструкція дозволяла підключити до механізму різноманітне обладнання – зварювальний апарат, компресор, циркулярну пилку чи доїльний апарат.

На жаль, автомобіль не став серійним. Проєкт було допрацьовано та створено позашляховий ЛуАЗ-969 і його військовий варіант ТПК.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: