В кого заберуть автомобіль на потреби армії: роз’яснення від експертів

Підпишись на нас:

Більше року в Україні діє воєнний стан, що змінив життя українців. Звісно, що такий серйозний режим наклав свої норми та правила, яких потрібно дотримуватися. Одним із таких правил є вилучення автомобіля на потреби армії. Вилучити транспортний засіб можуть в громадян, підприємств, органів влади й самоврядування. 

Процедура вилучення різних видів транспорту зафіксована в законі “Про внесення зміни до статті 6 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо військово-транспортного обов’язку”. Положення про військово-транспортний обов’язок, затверджений урядовою постановою № 1921 від 28 грудня 2000 року, врегульовує алгоритм вилучення ТЗ.

До кінця воєнного стану МВС формує щоквартальні дані про реєстрацію, перереєстрацію та зняття з обліку автомобілів, які належать підприємствам та іншим організаціям та надає звіт до військкомату. Адже деякий транспорт може бути потрібним для нагальних потреб Збройних Сил України.

В кого не вилучають транспортні засоби

Звісно, що існують підприємства в яких вилучення неможливе. Сюди відносяться:

  • дипломатичні організації;
  • міжнародні організації;
  • іноземці;
  • державні банки;
  • підприємства, організації та установи, що мають високу суспільну значущість;
  • установи та організації, що критичного сектору.

Процедура мобілізації автомобіля

Уряд веде реєстр необхідної кількості автомобілів та техніки для Сил оборони. Дані розповсюджуються між облдержадміністраціями і вони відправляють інформацію до міст та районів. Таким чином формується реєстр доступних транспортних засобів регіону. Коли військкомату потрібний транспорт, то він, аналізуючи дані регіонів, звертається до підприємств, організацій з проханням передати їм певний ТЗ.

Наголошуємо, що згідно законодавству, мобілізація транспорту відбувається виключно через військкомати. Саме власники можуть обирати яке авто вони віддадуть ЗСУ, а яке лишиться в них. 

Процедура мобілізації транспортного засобу відбувається наступним чином:

  • перевіряється технічний стан автомобіля;
  • вираховується балансова ціна;
  • власник здійснює незалежну оцінку автомобіля за свої кошти.

Що буде з мобілізованими транспортними засобами після завершення війни

У Положення про військово-транспортний обов’язок йдеться, що транспортний засіб повертаються власникам протягом 30 календарних днів з моменту офіційної демобілізації.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: