Українських водіїв будуть штрафувати на 68 000 гривень: новий законопроєкт

Підпишись на нас:

На сайті Верховної Раді з’явився новий законопроєкт, що вимагає посилити відповідальність за керування транспортними засобами в стані алкогольного чи іншого сп’яніння.

Подробиці

Законопроєкт №9076 націлений на внесення змін до статті 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Ініціатори вимагають переглянути міру покарання за повторне порушення, адже в такому разі водії будуть більш відповідально ставитися до нетверезого керування.

Згідно даних наданих МВС, у минулому році сталося 790 ДТП за участі п’яних водіїв. Жертвами аварії став 91 громадян, а 1031 отримали травми середнього чи тяжкого ступеня. Враховуючи цю сумну статистику, автори законопроєкту хочуть посилити відповідальність за керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння.

Автори вважають, що таких водіїв потрібно позбавляти права керування з трьох до п’яти років та обов’язково конфісковувати транспортний засіб в порушників, які вчинили таке правопорушення вдруге. Третя спроба порушити ПДР має становити 68 000 гривень, нагадаємо, що зараз ця сума дорівнює 51 000 гривень. Також конфісковані ТЗ пропонують передавати ЗСУ.

На жаль, і так високі штрафи не стають на заваді бажанню керувати в нетверезому стані. Як зазначають експерти, справа не в сумі штрафу, а в низькій соціальній відповідальності. 

Щоб боротися з п’яним водінням, в деяких країнах створили «пункти тверезості», де водії мають пройти тест на рівень алкоголю в крові. Відомо, що така ініціатива звучала в залі Верховної Ради, але вона відійшла на другий план, а потім її зовсім забули.

Чи отримає законопроєкт № 9076 схвалення – невідомо. Але зрозуміло одне, питання нетверезих водіїв на дорогах дуже хвилює громадян України, що говорить про їх активну громадянську позицію.

1 коментар

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: