Експерти розповіли, при яких умовах А-95 може перетворитися в баку авто на А-92

Підпишись на нас:

Переважна більшість автомобілів їздять на бензині А-92 та А-95. Різниця в тому, що більше октанове число вказує на меншу детонацію в циліндрах двигуна. Автовиробники рекомендують користуватися А-95, бо двигуни працюють з ним більш м’яко, покращується динаміка розгону, навіть може дещо знижуватися витрата палива.

Цікавий факт

А ви знаєте, що А-95 в баку вашого автомобіля може перетворитися в А-92? Експерти пояснюють це наступним чином. Паливо А-92 виробляють за допомогою перегонки нафти. А от для А-95 використовуються різноманітні добавки — спеціальні присадки змішують з нафтовою фракцією, що й допомагає підвищити октанове число.

В відсотковому еквіваленті кількість МТБЕ (метил-трет-бутиловий ефір) в А-95 становить приблизно 10%, що підвищує октанове число на 2,1-5,9 одиниці, а при 20% — на 4,6-12,6 одиниць. Чим більший відсоток МТБЕ, тим ефективніше присадка працює.

Доведено, що паливо, в складі якого є присадка МТБЕ, здатна підвищувати потужність двигуна. І в цьому аспекті значно програють інші присадки — метанол та алкілбензин.

Особливість МТБЕ

При нагріванні МТБЕ кипить при температурі 55ºC, а випаровуватися починає при 30°C. Особливість в тому, що цей процес відбувається, коли ви лишаєте машину на сонці.

Влітку багато питань до зникнення МТБЕ, бо кузов та бак можуть нагріватися до разючих температур. В результаті бензин перетворюється в пари. Якщо відкрити кришку баку, присадка виходить в повітря. І так само відбувається, коли кришку відкриваєте на АЗС перед заправкою. Таким чином А-95 може перетворюватися в А-92. Фізика та хімія в чистому вигляді.

Щоб зменшити процеси нагрівання та випаровування присадок в бензині, намагайтеся не лишати авто на пекучому сонці. Тримайте бак по можливості повним. Менше вільного простору буде для збирання випаровувань та не буде змінюватися октанове число.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: