На яких АЗС не доливають автогаз: дослідження від Інституту споживчих експертиз

Підпишись на нас:

Водіїв завжди бентежать два запитання на АЗС: точність наливу та склад блакитного пального. Саме тому Інститут споживчих експертиз вирішив здійснити цікаве дослідження з цього питання.

Як зазначили в Інституті, недолив, звісно, є. Максимальна розбіжність – 3 літри. Для експерименту використали зразки з популярних мереж WOG, UPG, КLO, БРСМ-нафта, U.GO, БАРС тощо.

Як зазначили результати дослідження, недолив може скласти не більше 1%, але реально досягти такого результату на колонці досить складно. Під час експерименту було взято фіксовану кількість газу, пораховано об’єм з урахуванням щільності та виявили, що недолив складає від трьох літрів.

Як зазначають експерти, мережа WOG та КLO не лише не не доливає, але й наливає більше на 3,1% від норми. Адже ці авторитетні АЗС не бажаючи втрачати репутацію використовують еталонні мірники для контрольного проливу. Згідно з сплаченою сумою заправили і на UPG, а от БРСМ-нафта, U.GO, БАРС та на нелегальні точки не доливають на 3-4%.

Чому ж буває цей недолив? По перше, місткість балона є приблизною, адже в документі може бути вказано один об’єм, але насправді там більше. Інколи розбіжність може бути в 20%. Маркування також має недоліки, наприклад, виробник пише місткість 40 літрів, але мається на увазі, що це 80% від загального об’єму. У разі несправності клапана колонка наллє і 100%, тобто розбіжність становитиме 20%. Тож спеціалісти рекомендують перевірити своє ГБО.

Другим етапом перевірки був склад газу, який також може не бути ідеальним. Газ складається з пропану та бутану, що в різну пору року може мати різний відсоток в складі.

Найбільше пропану зафіксовано в зразку WOG (44/55), практично ідеальним виявилося співвідношення у КLO (41/55) та UPG (39/56). За результатами дослідження, на АЗС КLO та WOG додатково очищують газ, що робить його більш ефективним. А що стосується щільності, то найкращі показники в KLO та WOG – відповідно, 538 та 536 кг/м3.

На яких АЗС не доливають автогаз: дослідження від Інституту споживчих експертиз

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: