В Україна налагоджено виробництво хорватської машини розмінування MV-4

Підпишись на нас:

Україна досягла значного прогресу в локалізації виробництва хорватської легкої машини розмінування MV-4, повідомляє Мінекономіки України. MV-4 – це роботизована система розмінування та знешкодження вибухових боєприпасів, яка пройшла комплексні випробування та оцінку в Україні.

Подробиці

Станом на весну 2023 року в Україні працювало близько 500 груп розмінування або до 5000 військових інженерів/саперів. Такими темпами знадобиться приблизно 20 років, щоб розчистити 4700 км². Якщо припустити, що всі 174 000 км² території України, що постраждали від бойових дій, забруднені, знадобиться 757 років, щоб розчистити всі постраждалі території з таким потенціалом людських ресурсів.

Процес локалізації, який виконує українське підприємство A3tech у співпраці з хорватським виробником DOK-ING, зараз становить 15%. Проте до кінця року планується збільшити рівень локалізації до 25-30%, йдеться у повідомленні.

«Локалізація та масштабування виробництва дозволить виготовляти, обслуговувати та оперативно ремонтувати машини DOK-ING в Україні», – прокоментувала Міністр економіки Юлія Свириденко.

Машину розмінування MV-4 випробували за експериментальним проектом, розробленим Мінекономіки та затвердженим Кабінетом Міністрів України. Цей проект мав на меті встановлення обов’язкової сертифікації механізованого обладнання для розмінування, що забезпечує найвищі стандарти безпеки та продуктивності.

Роботизована система MV-4

Повідомляється, що MV-4 довів свої можливості під час цих суворих випробувань, які проводилися на різних типах ґрунту, включаючи пісок, гравій і чорнозем, а також у районах з густою рослинністю. Крім того, машина пройшла випробування на вибухову стійкість, продемонструвавши її здатність витримувати детонацію до 600 грамів тротилового еквіваленту.

MV-4 відомий своїм низьким профілем і міцною конструкцією, що робить його високостійким до детонації протипіхотних мін і боєприпасів, що не вибухнули. Він також може протистояти вибуху протитанкових мін і має здатність очищати територію до 1500 квадратних метрів на годину. Машина управляється за допомогою пульта дистанційного керування з радіусом дії до 1500 метрів, що дозволяє безпечно та ефективно проводити операції з розмінування.

Зараження мінами

У вересні минулого року прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що приблизно 174 000 квадратних кілометрів в Україні потенційно заміновані або забруднені боєприпасами, що не розірвалися, і для очищення цієї величезної території знадобляться десятиліття. Замінована територія України значно більша за площу Греції та майже вдвічі більша за Угорщину.

Маючи величезну територію, забруднену вибухівкою, Україна активно нарощує зусилля з розмінування під час російсько-української війни, яка триває, замість того, щоб чекати її завершення. Ці зусилля включають безперервну роботу з розмінування, яку проводять групи різних внутрішніх відомств, включаючи армію та службу з надзвичайних ситуацій. Крім того, численні міжнародні команди займаються гуманітарним розмінуванням. Різні країни роблять свій внесок, даруючи своє обладнання для розмінування, щоб пришвидшити процес. Також йдеться про розробку вітчизняних засобів розмінування та локалізацію виробництва іноземного обладнання.

Олег Синєгубов, голова Харківської обласної військової адміністрації, оголосив, що восени минулого року після чотирьох місяців випробувань прототипу в Харківській області була запущена перша виготовлена в Україні машина для розмінування. Синєгубов зазначив, що зараз в області є дев’ять машин для розмінування, причому це перша вироблена в Україні.

На початку березня Міністерство економіки України оголосило про партнерство з американською аналітичною компанією Palantir для використання інструментів штучного інтелекту для прискорення та координації процесів гуманітарного розмінування в рамках національних зусиль з відновлення після російського вторгнення. Угода, підписана під час візиту до Великої Британії, спрямована на використання платформи штучного інтелекту Palantir для оцифрування та прискорення операцій з розмінування, визначення пріоритетів регіонів, впровадження нових методів, таких як дрони, та управління ризиками для швидшого та економічного очищення.

Локалізація виробництва МВ-4 в Україні є значним кроком до посилення можливостей країни з розмінування.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: